Herfst en volle maan: Een goed moment om los te laten

De herfst is op 21 september begonnen. Dan is er een even lange dag en nacht. Het is merkbaar aan het weer én ook aan de behoeftes die je hebt of juist niet hebt. Met name de komende volle maan van 1 oktober is een goed moment om op onderzoek uit te gaan, afstand te nemen en los te laten wat je niet meer nodig hebt.

De namen van de maan en wanneer de herfst begint
Nu zo aan het begin van de herfst groeit de maan naar de Wijnmaan, Bloedmaan, Maismaan, en eens in de drie jaar wordt deze maan de Jagersmaan genoemd. Ook Oogstmaan wordt vooral veel als aanduiding voor deze maan gebruikt. De zon staat op 21 september recht boven de evenaar en de maand die het dichtst in de buurt van deze maan komt draagt deze namen. Vaak valt deze volle maan voor 21 september, maar ook net zo vaak na deze datum. Voor mij het officiële moment dat de herfst aanbreekt.

De overgang tussen de seizoenen
Het voelt momenteel echt als een overgangsmoment van de seizoenen. Vanmorgen scheen de zon en voelde het nog zomers, terwijl ik net uit het raam keek en de regen tegen de ramen slaat. Met name vannacht was het echt herfstig; de regen kwam in bakken naar beneden. Zo erg dat ik de balkondeur, die de hele zomer op een kier staat, moest sluiten. De regen kwam binnendruppen. Zo zal het de komende dagen wel meer gaan. 

Van zomer naar herfst
Terwijl mijn balkondeur letterlijk dichtgaat, opent de spreekwoordelijke herfstdeur zich verder om zo het onrustige weer met regenbuien, stormen en felle winden binnen te laten. Met gemengde gevoelens kijk ik uit het raam. De zomer is verdwenen. De herfst met kruidige warme dranken, met een vest aan op de bank, de mooie kleuren in het bos en de vele regenbuien zijn nu aan de beurt.

Oogsten
De herfst equinox, een andere naam voor de zon die recht boven de evenaar staat, het moment van de seizoenswisseling. De herfst breekt aan. Het moment dat de dag net zo lang is als de nacht. Oogsten worden binnengehaald, zowel letterlijk als figuurlijk. Wat je hebt geoogst bepaalt het zaad voor de tijd die nog komt en dus ook wat je kan gaan zaaien als de tijd daar weer rijp voor is.

De groei en bloei van dit jaar
Voor mij is dit de tijd om te zien wat er in mijn tuin groeit en bloeit, wat ik kan plukken. Wat dit jaar heel goed is uitgepakt. Ik heb heel veel jaren gehad dat onze tuin niet zo rijkelijk en uitbundig vruchten en kruiden gaf. Dit jaar is het helemaal geweldig. Lees ook mijn eerdere blog: https://blogzinnig.nl/tijd-om-te-oogsten/. Behalve dat ik uit eigen tuin oogst, pluk ik ook verschillende kruiden en vruchten in tuinen van bekenden en uit de natuur. Ik leg een voorraad aan voor als er minder tot erg weinig groeit en bloeit.

De gevoelsmatige oogst
Er is ook een minder tastbare oogst. Deze is voelbaar, maar lang niet altijd zichtbaar. Met name als je per dag bekijkt welke stappen je neemt zal het vaak niet tot nauwelijks opvallen. Terwijl, juist als je na maanden terugkijkt, je daadwerkelijk kan zien wat je hebt bereikt. Is alles wat je hebt geoogst nodig en wil je alles houden? Of zijn er nog losse eindjes te ontdekken? Eindjes die liggen te liggen waar je van tijd tot tijd tegenaan loopt. Steeds vooruit schuivend. In jouw rugzak beland omdat het je wel wat leek en je er geen afstand van wilde of kon doen, je er nog tijd voor wilde maken en aandacht aan wilde besteden. 

Opruimen en inmaken
Digitale bestanden worden opgeruimd en zorgen voor meer overzicht. Duindoornelixer wordt in flessen gedaan en groentes ingemaakt in potten. Kruiden gedroogd en olie gemaakt. Wat ik nodig heb koester ik. Terwijl het hard waait loop ik de tuin in voor de laatste tomaten. Niet alle bloemen zijn uitgegroeid en enkele zijn aan het rotten. Deze haal ik weg en gooi ze in de compostbak.  

Een goed moment om los te laten
Terugkijkend op de afgelopen zomer realiseer ik me dat ik eindelijk op mijn eigen kunnen, kunde en kennis heb leren vertrouwen. Dat ik nu in staat ben om mijn onzekerheid, die ooit enorm groot was, verder los te laten. De afgelopen jaren is deze onzekerheid al voor een groot deel afgesleten en een stuk kleiner geworden. Afgelopen zomer heb ik een aantal situaties meegemaakt waarin het duidelijk werd dat ik me prima staande kan houden en dat mijn onzekerheid geregeld een overbodige emotie of belemmering vormde. Ik bedenk me dat het de komende volle maan een goed moment is om dit verder los te gaan laten.

De volle maan van 1 oktober
De komende volle maan, de maan van 1 oktober is juist geschikt om afstand te doen van losse eindjes. Laat ze los, neem ze niet langer mee. Alles wat mee wordt genomen kost energie, bewust of onbewust. Ruim op wat niet meer bruikbaar is zodat het niet langer blijft rondslingeren in je leven en zo toch energie van je vreet. Juist rond 1 oktober kan er steeds sterker de behoefte zijn om meer naar binnen te gaan kijken. Waar geen behoefte meer aan is kan worden losgelaten. Zo nodig kan er letterlijk afstand van worden gedaan. Vaak helpt dat om daadwerkelijk los te laten. Innerlijk kan zich van alles roeren rond deze periode. De volle maan kenmerkt zich geregeld door slecht slapen en onrust.

Spannend om los te laten
Loslaten, opruimen en afstand doen kan lastig zijn. Vooral als je het moeilijk, eng en spannend vindt om dit te doen. Het hoort ondertussen zo bij je dat je niet eens meer weet hoe het is zonder. Je voelt het gewicht en weet dat het tijd is om los te laten….. Deze volgende stap kan lastig zijn. Wil je een zetje om weer in beweging te komen? De zet geef ik je graag zodat je de stappen gaat zetten die jij graag wilt. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Neem dan contact op: www.kailosinzichten.nl/contact.

0 thoughts on “Herfst en volle maan: Een goed moment om los te laten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: