Help, ik wil niet op video

Vorige week werd er een vraag gesteld in onze bloggroep. Het ging om meer zichtbaarheid en vooral het lef om naar buiten te treden. Heel veel ondernemers weten dat ze zichtbaarder moeten zijn, maar schromen vooral om zichzelf zichtbaar te maken. Er is zo’n stemmetje dat zegt: Wie zit er nu op mij te wachten? Of: Ik zie er niet uit. Deze onzekerheid komt vaak voort uit dat we denken dat we onszelf kennen, maar is dat ook zo?

Leer jezelf eerst goed kennen
Het is misschien nog wat onwennig, maar ik beloof je: het komt goed. Het vraagt ontzettend veel lef om jezelf te laten zien in een video. Mensen zien gelijk alles van je. Hoe je je kleedt, hoe je haar zit, hoe je stem klinkt, welke gebaren je maakt als je praat en dat is best wel spannend. Andersom zie je jezelf ook en dat is confronterend. We zien allerlei eigenaardigheden, video houdt je een spiegel voor. Daarom is het belangrijk om jezelf eerst goed te leren kennen.

Stap 1: Je stem op een cassettebandje
Het is misschien al een eeuwigheid geleden dat je je eigen stem hoorde op een cassettebandje. Wie heeft zo’n apparaat nog tegenwoordig? Maar goed, toen ik mijzelf terug luisterde moest ik wel even wennen aan mijn stem. Deze klonk heel anders dan als ik mezelf hoorde praten. Ons gehoor wordt beïnvloed door de massa in ons hoofd. Deze werkt als een klankkast en geeft ons geluid anders weer dan als we onze stem op een geluidsopname beluisteren. Dus dat is stap 1: neem je stem op en luister deze terug. In het begin klinkt het allemaal nog wat onwennig, maar naarmate je dit vaker hebt gedaan, ga je je eigen stem steeds beter waarderen. Je krijgt er vrede mee, omdat het is zoals het is. Je kunt het namelijk niet veranderen.

Jezelf opnemen op video
Met de smartphones van tegenwoordig is het heel eenvoudig om jezelf op te nemen op video. Doe dat ook zelf en niet met iemand erbij. De eerste opnames zijn ongemakkelijk en met iemand erbij word je ongemerkt toch beïnvloed. Toen ik mijn eerste video’s opnam, was mijn man erbij. Geheel gefocust op de opname luisterde hij mee en opeens zag ik dat hij zijn wenkbrauwen fronste. Dit leidde me af van mijn verhaal en daar werd ik enorm onzeker van. Dat maakte dat ik het opnemen steeds uitstelde, omdat ik bang was dat het niet goed zou zijn. Tegenwoordig heb ik daar echt schijt aan. Excuses voor mijn taalgebruik.

Stap 2: Kijk naar jezelf
Je hebt jezelf overwonnen en je eigen video’s opgenomen? Super goed van je, want dat is stap 2. Zodra je jezelf hebt opgenomen, bekijk je de video terug. Het gaat niet om de inhoud van je video, maar bestudeer vooral jezelf. Wat gebeurt er allemaal? Wat doe je met je handen, wat gebeurt er met je stem, waar kijk je naar? Deze informatie vertelt je namelijk iets over jezelf. Het vertelt je wie je bent. Iemand die je familie en vrienden al heel goed kent. Zij weten namelijk al hoe je kijkt, hoe je stem is en welke eigenaardigheden jij hebt als je spreekt. En het leuke is, ze houden van jou zoals je bent.

Neem geen andere rol aan
Vraag eventueel aan iemand die je kent wat hij/zij van je video vindt. De valkuil is namelijk dat we ons anders gaan voordoen dan dat we werkelijk zijn. In dat geval heb je een rol aangenomen waarvan je denkt dat die je interessant maakt. Het tegendeel kan het geval zijn. Door je anders voor te doen, kan je ongemerkt een verkeerd beeld van jezelf neerzetten. Een kritische blik van iemand in je omgeving kan daarbij verhelderend werken. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf.

Hou van jezelf, zodat ook anderen van je kunnen houden
Zodra jij accepteert wie je bent en van jezelf houdt zoals je bent, kunnen ook anderen van je houden. Klinkt wat zwaar en zo bedoel ik het ook niet helemaal. Het gaat erom om je duidelijk te maken dat wanneer je jezelf kent, jij jezelf niet meer als obstakel ziet bij het opnemen van je video’s. Dan ben je nu bij stap 3 aangekomen.

Stap 3: Maak video’s voor je klanten
Vanaf nu maak je geen video’s meer voor jezelf, maar voor je klanten. Jij hebt zoveel waardevols te bieden en het zou jammer zijn als je dat voor jezelf zou houden. Deel het in een video. Met video kun je echt de diepte ingaan en contact leggen met je ideale klant. Hoe fijn zou het namelijk zijn als jij je ideale klant bereikt en niet steeds de verkeerde? Het gaat je zoveel tijd besparen en je kunt eindelijk werken met de fijnste mensen. Dat komt omdat je ideale klant voor jou bedoeld is. Ze komen voor jou en ze kijken naar jou en gaan niet naar iemand anders.

Wil jij ook graag je ideale klant ontmoeten?
Stop dan met de gedachte dat je niet goed genoeg bent. Spring op de trein en begin met video. Want de video maak je niet voor jezelf. Wil jij meters maken? Dan is het Slim Online Video Boost Programma echt iets voor jou. Kijk op de website van Slim Online Video voor meer informatie of vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Dan geef ik je gelijk mijn gouden tip.

4 thoughts on “Help, ik wil niet op video”
  1. Wow! wat een gave foto en toptitel. Hilarisch. Maar ook een goede tip om je stem eens op te nemen en af te luisteren en feedback te vragen aan naasten of je wel jezelf bent op de video. Ik denk dat het accepteren en omarmen van jezelf een gouden tip is als je wil beginnen met video’s. Bedankt Aletta<3

    1. Hey Roos, fijn dat het je zo aanspreekt. Video begint bij jezelf, dat is een ding wat zeker is. Zodra jij er lol in hebt kun je het ook overbrengen aan je kijkers. Succes 🙂

  2. Nou Aletta, helder over wie dit blog gaat, hahahaha! Super handige tips, dankjewel. En… Geweldig om te lezen dat die tips gewoon uit jouw ervaring zijn ontstaan. Zo fijn dat je zelf ook die belemmerende gedachten hebt gehad. Het komt dus goed, dat geeft moed en vertrouwen 🙂

    1. Zelf denk ik dat iedereen daarin geremd wordt of zenuwachtig is. Misschien de wat out going persoon gaat het er wat minder moeite hebben, maar ik denk dat het voor iedereen de eerste keer spannend is. Fijn dat ik je heb kunnen inspireren en ben natuurlijk benieuwd naar je eerste video 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: