Haar geel is die brandende stip aan de horizon

Tijdens een workshop om zich te verdiepen in kleur en psychologie aanschouwt zij in de visualisatie meerdere kleuren; eerst het frisse groen, er komt een vleugje blauw voorbij en net voor het einde is er rood met roze, ze wisselen elkaar af. Wanneer ze haar ogen traag opent, vervolgt ze de opdracht om in het kort wat aantekeningen te maken. Tot haar verbazing schrijft ze op dat er verlangen is naar geel. 

De gele kleur, een vrolijke kleur, de kleur van de zon, van het licht, ja een verlangen dat geel haar hart zal verwarmen als zij daar klaar voor is. 

Geel bij anderen
Nu haat zij die kleur, zo dubbel, maar echt afschuwelijk, de kleur is nog te scherp, te zuur, zoals een citroen het glazuur van je tanden aantast. Vreemd toch, het geel in alle nuances zie je haar niet kopen, laat staan dragen. Vaak ziet ze een ander het geel dragen met zelfvertrouwen, vrouwelijke charme gecombineerd met spierwit op een leuke lichtgebleekte jeans. Ze ziet ook hoe diegene met een gebruinde huid er zo in straalt, compleet zichzelf kan zijn in deze warme kleur. Het is altijd vooral zomers een gewilde kleur.

Turquoise als favoriet
Los van haar kijk op kleuren en mooie combinaties beseft ze zich heel goed dat geel voor haarzelf niet aan de orde is. Ach, er is genoeg keuze; ze draagt zelf graag wit, groen, blauw. En turquoise is vooral haar favoriet. In en om het huis, in haar accessoires, maar ook in haar kleding. Zo lang als zij zich herinnert is het zwoele turquoise haar spiegelbeeld.

Landen aan de zee
Waarschijnlijk is het haar lievelingskleur geworden na de weelderige vakanties naar zonnige oorden. Curacao, Dominicaanse Republiek, Bonaire, Turkije, Griekenland en Spanje. Vooral landen waar de zee deze intense blauwe kleur van nature heeft, waar je de kleurrijkste vissen tijdens het snorkelen kan bewonderen.

Haar dromen komen alleen tijdens vakantie uit
Als een klein kind, vooral speels en on­bevangen, kan ze uren in de zee blijven, het zilte water zal voor haar nooit een reden zijn om er niet in te gaan. Door het vele werken kunnen haar dromen alleen tijdens vakanties uitkomen en geniet zij intens van de gastvrijheid van de diverse culturen. Ze kan zo genieten van de andere eetgewoontes, de verse vissoorten, de wijze van bereiding, de vers gebrande amandelen op een markt, de bijzondere fruitsoorten en de zoete desserts.

Vaak bij terugkomst in Nederland geeft niet alleen de weegschaal, maar ook de voorkeur voor wijdvallende tunieken aan dat ze hierdoor de nodige kilo’s is aangekomen. Ach, ze heeft genoten en maakt zich klaar voor weer een jaar met lange weken. Ze heeft een tomeloze drijfveer en werkt met passie en overgave 24×7 aan haar bedrijf.

Geef het een kans
Nu terug naar de dag dat ze oranje, geel en rood op haar moodboard plakt. Ze is zelf uitermate verrast en ze ziet met ondersteuning van de kleurcoach dat ze geel de ruimte geeft; ze plakt de citroenen best aanwezig in het midden. Het frisse geel waartoe zij zich een doel kan stellen, een nieuwe richting kan bepalen. Ze begrijpt ineens dat ze geel als kleur een kans moet geven.

Een nieuwe richting met geel
Ze start met geel in huis; een kleine bos bloemen of een gele zonnebloem, nog niet echt overtuigd van de veranderingen is ze zich er wel van bewust dat geel ook mooi kan zijn. Als ’s avonds haar man van het werk thuiskomt ziet hij de opvallende bos staan. “Zo, wilde je het zonnetje in huis halen? Ze staan fier en hebben meteen mijn aandacht.” Haar man, die normaliter vraagt wat ze eten vandaag, is aangenaam verrast. Ook hij voelt dat er verandering is.

Kennis over deze nieuwe kleur
De dagen februari en maart zijn nog koud en ze staat open voor veel kennis over de nieuwe kleur. Zo leest ze over de goede eigenschappen van de kleur en ook de mindere, en hoe ze de kleur kan toepassen.

Kleur doet veel met emoties
Het is een proces dat niet van de een op andere dag kan veranderen. Dat is ook goed, omdat kleur zo veel meer vertelt en doet met haar emoties.  Ze appt en mailt met haar betrokken coach en voorzichtig start ze ook met het dragen van deze helpende kleur, een uitdaging.

Dromen worden plannen
Terwijl zij voorzichtig de kleur gaat waarderen, op haar hart en zichtbaar voor de ander, heeft ze haar focus op haar toekomst helder gemaakt. Ze heeft plannen die ze eerder wel eens had bedacht. Zo mijmerde van kinds af aan over wonen bij zee, waar de natuur en warmte als een zachte deken om haar heen slaan. Waar ze met gemak buiten tafelt en waar het ritme van de dag meebeweegt met zachtheid. De stand van de gele zon geeft aan dat ze het eten kan voorbereiden. Of de verkoelende bries die haar automatisch een vestje laat aantrekken.

Een zonnige toekomst
Het geel is opeens zonnig. Haar geel is die brandende stip aan de horizon, ze beweegt zich naar het licht. Het voelt vertrouwd en opnieuw zo onbevangen als het kind in haar. Ze weet wat ze wil en  werkt aan nieuwe toekomstmogelijkheden. Zo ziet ze dat het werkt en dat haar verlangens langzaamaan steeds meer en vaker zichtbaar zijn, het komt sneller dichterbij dan verwacht.

Oude patronen veranderen
Haar kleurcoach ziet de groei, ziet het vasthouden van haar oude patronen, geeft advies om alert te blijven. Al haar opgebouwde zekerheden, zo vanzelfsprekend, die onderdeel van haar ego zijn geworden, haar grote valkuil van workaholic zijn. Het gewenste gedrag van hard werken wordt beloond en maakt plaats voor anders werken.

Kleur helpt om keuzes te maken
Ze is zeker veranderd. Ze is emotioneel veel stabieler. Ze straalt weer en vol zelfvertrouwen ziet zij haar toekomst tegemoet. Het belangrijkste inzicht voor haar is dat kleur haar heeft geholpen en gesteund met keuzes in haar leven. Ze heeft haar rug weer recht en communiceert duidelijk waar haar behoefte ligt. Ze heeft vooral veel baat bij het dragen van kleuren die haar, op welke dag dan ook, kunnen helpen. Ze kiest bewust en voelt wat ze vandaag wil dragen; welke kleur geeft haar de juiste kracht of richting? Het verleden ligt achter haar , ze geniet van het moment, ze draagt geel op weg naar meer energie, groei en vrolijkheid. 

Verstopt 
de herinnering
Kleur vertelt het
hart met verdiepende kleurentaal
Psychologie

Ontdekt 
oude patronen
door ego gevoed
met kleur in beweging
Transformatie 

Kleur
geeft kracht
draag je uitdaging
het helpt je te vertrouwen
Verandering 

Kompas in kleur
Met Kompas in kleur geef je jezelf een unieke kans om een inzicht te verkrijgen over jouw leven tot nu toe. Ben je nieuwsgierig, wil je veranderen, maar je weet niet hoe? Maak dan een afspraak en geef jezelf een kleurconsult cadeau. 

2 thoughts on “Haar geel is die brandende stip aan de horizon”
  1. Heel mooi geschreven , ik zie dat stipje aan de horizon in gedachten voor me en weet ook precies hoe het het voelt ! Jou blog jou eigen ideeën jou hartsverlangen jou passie voor kleur heb jij opnieuw doorgegeven, in dit mooie verhaal,met je pen in je hand … maar volledig uit je hartje ♡

    1. Ja in deze corona hectiek blijft het schrijven over kleur voor mij verbinden met mijzelf, met een grote wens om de ander er mee te inspireren dat kleurcoaching je dagelijks kan helpen de juiste keuzes te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: