Haar borsten laten zich niet vormen

Nukkig staat ze in de paskamer. Haar gezicht staat op onweer. Ze wil hier duidelijk niet zijn. Haar moeder spoort haar met een gedempte stem, op dwingende toon aan om beha’s te passen. Aan haar arm bungelt een plastic tas met het logo van de lingeriezaak die aan de overkant van de straat is gevestigd. 

Ik schat het meisje op een jaar of 16. Het is overduidelijk dat de zoektocht naar een beha tot nu toe schaamte, ongenoegen, onvrede tussen haar moeder en haar, en vooral een fikse daling van het zelfvertrouwen heeft opgeleverd. Ik ben alert. Dit bezoek moet hoe dan ook een succeservaring worden. 

‘We kunnen nergens een beha vinden die goed zit’
Het meisje wil een voorgevormde beha. In de lingeriezaak aan de overkant heeft ze er zojuist eentje gekocht in maat 75F. Hij zit ‘wel lekker’, maar ze vindt hem echt niet mooi. ‘Maar ja’, zegt moeder, ‘ze moet iets, want we kunnen nergens een beha vinden die goed zit. Het is een ramp, ze heeft echt een hekel aan beha’s passen.’ 

Help me alsjeblieft aan een goede beha
Met grote, smekende ogen kijkt de dochter me aan. Alsof ze zeggen wil: ‘Help me alsjeblieft aan een goede beha!’ Ik reik de ene naar de andere beha aan, maar voel haar boosheid en frustratie groeien. De voorgevormde beha’s zijn allemaal ongeschikt voor het model van haar borsten. De omvang is te wijd, de beugels sluiten niet aan op haar lichaam. Haar borsten laten zich niet vormen naar het model van de beha’s. 

Haar borsten wil ze niet
Op het moment dat ik na het zoveelste exemplaar vraag of ik het gordijn mag openen, zie ik het in haar ogen: dissociatie. Ze is er klaar mee. Haar borsten wil ze niet; ze zijn te groot, ze horen niet bij haar, niks past, niks zit mooi. Het kan haar allemaal niets meer schelen. Ze neemt afstand.

‘Deze gaat je passen’ zeg ik
De blik die ik in haar ogen zie, is mijn trigger. ‘Wacht’, zeg ik. ‘Nog één, pas er nog één. Het is een beha die echt heel anders is dan degene waarnaar je op zoek bent. Het is een beugelbeha die niet voorgevormd is en het is een andere maat dan degene die je net gekocht hebt. Maar… Deze gaat je passen, ik weet het zeker.’ Ik bedenk me dat het een groot risico is om dat te zeggen, maar het helpt om haar te overtuigen. Gelaten trekt ze haar schouders op en zegt: ‘Oké.’ 

Steun en comfort
Ik geef haar een zwarte, kanten beha aan, waarvan de cup uit vier delen bestaat. Deze beha zal zich vanzelf naar de ronding van haar borsten vormen en ze goed omsluiten. De omvangsmaat is strakker dan van de beha’s die ze tot nu toe heeft gepast. Deze beha zal haar steun en comfort bieden. 

Het blijft stil
Het blijft een tijdje angstvallig stil in de paskamer. Moeder kijkt me zwijgend aan. Haar wenkbrauwen gaan vragend omhoog, maar we durven niks te zeggen. We wachten af. 

‘Dit is hem!’
Opeens klikt er een opgetogen kreet uit de paskamer. ‘Dit is hem!’ Het gordijn trekt ze met een grote zwaai open. Lachend laat ze haar handen over haar borsten glijden. Dan strekt ze opgetogen haar armen zo ver mogelijk boven haar hoofd. ‘Kijk hoe goed hij aansluit! En hij zit zo fijn. Hier wil ik er nog meer van! Eindelijk heb ik een goede beha gevonden!’ Weer glijden haar handen over de zachte cups en ze bekijkt zichzelf bewonderend in de spiegel. 

Haar zelfvertrouwen teruggeven
Ik haal opgelucht adem. Ik heb haar kunnen redden van nog een negatieve ervaring. Het is gelukt om haar haar zelfvertrouwen terug te geven. Glimlachend pak ik de beha van haar aan en laat de andere kleuren aan haar zien. 

Je bent van harte welkom
Herken je deze situatie? Laten jouw borsten zich ook niet vormen? We helpen je graag bij de zoektocht naar welk model of welke maat geschikt is voor jouw borsten. Je bent van harte welkom om je te laten adviseren. 

1 thought on “Haar borsten laten zich niet vormen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: