Geef je geluk niet weg

Elke keer valt het me weer op. Ik hou onder andere van simpele popmuziek, lekkere meezing top-40 liedjes, helemaal goed wat mij betreft. Alleen, als je eens goed naar de tekst luistert, dan is het interessant om te merken dat veel zangers of songwriters de verantwoordelijkheid voor het ervaren van geluk of liefde buiten zichzelf plaatsen. Is je dat weleens opgevallen?

Slachtofferpositie
Vooral het liedje ‘Grenade’ van Bruno Mars. Ja, ik weet het, het is al een ouder liedje en deze triggert me meer dan een ander. Op zich een mooi liedje, maar wauw, wat zet hij zich in een slachtofferpositie. Zo dramatisch en heftig. Telkens denk ik weer: Nee, natuurlijk ‘I would not die for you’. Jij zou dat ook niet moeten willen, ga lekker je eigen leven oppakken en hang niet zo aan de ander. Waarom zou je in vredesnaam door de hel moeten gaan voor een ander?

Terugkomen bij jezelf
Iemand helpen, steunen en motiveren is echt een ander verhaal. En ja, ik ben van mening dat je best jezelf af en toe op de tweede plaats mag zetten en een ander voorrang mag geven. Maar nooit compleet ten koste van jezelf. Hoe kun je de volledige verantwoordelijkheid voor je eigen leven nou bij een ander willen neerleggen? Dat is niet gezond.

En geloof me, ik kan het weten, want ik heb het jaren gedaan. Ik vond het geluk van een ander belangrijker dan mezelf, ik leefde als het ware door hem heen. Als het goed met hem ging, dan was ik blij. Als hij niet lekker in zijn vel zat, dan was ik ook down. En dat heb ik zover laten gaan, dat ik niet eens meer wist wat ik zelf voelde, wat ik leuk vond of waar ik blij van werd. Het heeft me veel gekost om weer terug te komen bij mezelf en ik ben ongelofelijk blij en dankbaar dat ik kan zeggen dat het me is gelukt. 

Je eigen geluk
Vandaar dat de teksten van dit soort liedjes me enorm raken. Alsof het normaal is dat je alles, maar dan ook alles, voor een ander zou willen doen. Richt je focus liever op jezelf. Ja, wees goed voor een ander, geef een ander het beste van jezelf, maar blijf daarbij heel dicht bij jezelf en je eigen geluk.

0 thoughts on “Geef je geluk niet weg”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: