Eindelijk is het weer zomertijd

Vorige week zat ik, net als vele andere ochtenden, om 6:00 uur ‘s morgens op de fiets naar mijn werk. Ik werk vier ochtenden in de week parttime in loondienst, naast mijn bedrijf. Het viel me op dat de zon al begon op te komen. Wist je dat dit in de afgelopen weken het snelst gaat? Iedere week wordt het een half uur eerder licht en blijft het eveneens ook langer licht. Zo heerlijk is dat! Je ziet de zon opkomen en de vogeltjes beginnen dan te fluiten. Ik geniet nu weer van mijn vroege fietstochten naar het werk.

Een uur minder slapen
Er zijn veel mensen die de verschuiving van de klok een nadeel vinden. Het betekent namelijk dat de nacht een uur korter is geworden en je dus een uur korter slaapt. Nou ja! De klok gaat in het weekend, op zaterdag een uur naar voren. Dat uurtje mis je toch niet op zondag, lijkt me zo, tenzij je een werkdag hebt misschien. 

De klok vooruit
Dat de klok een uur vooruit gaat, vind ik persoonlijk wel jammer. Mijn biologische dag- en nachtritme is helemaal ingesteld op de wintertijd. Doordat de klok vooruit gaat, ben ik nog steeds om 5:30 uur wakker (wintertijd), maar dan is het 6:30 uur en zou ik te laat komen. Ik moet er heel erg wennen om een uur eerder wakker te worden. Van mij hoeft die klok dan ook niet zo nodig een uur vooruit.

Langer licht buiten
Een ander aspect wat ik ook jammer vind, is dat het langer licht is. Dat vind ik juist zo gezellig aan de vakanties in het zuiden. Daar begint het rond 19:00 uur al te schemeren en gaan de lampjes aan. Op zwoele avonden heb je de knusse sfeer van de nacht. In Nederland is het langer licht en heb je deze kneuterige gezelligheid niet, ‘s avonds buiten met een kaarsje aan of een brandend haardvuurtje. 

Zodra het donker wordt
Je moet wel erg lang wachten tot het donker wordt. Dan beginnen bij mij de slaapmoleculen alweer te werken. Dan is het al ver over mijn bedtijd en wil ik gewoon lekker slapen. Dus veel voordeel heb ik zelf niet van de zomertijd. Nee, doe mij maar gewoon de wintertijd in de zomer. Dan is het een uurtje eerder donker. Dan heb ik ook nog wat aan de gezelligheid op een zwoele avond.

Eindelijk is het weer zomertijd
Begrijp me niet verkeerd; ik ben gek op de zomertijd. De dagen zijn weer langer en de temperatuur stijgt. Weer heerlijk naar buiten, zonder het trieste donkere weer. Ik ben extreem gelukkig in de zomer. Ik heb meer energie en voel me fysiek beter. Alsof ik ontwaak uit een diepe winterslaap. Ik geniet met volle teugen van de eerste zonnestralen, de natuur die opbloeit en de kwetterende vogels. Heerlijk buiten zitten en actief fietsen en wandelen. Ik heb ook het gevoel dat ik beter presteer in mijn bedrijf. De inspiratie groeit en ik krijg meer werk gedaan. Doe mij maar de klok van de wintertijd in de zomer!

Vertel: wat doet de zomertijd met jou?

0 thoughts on “Eindelijk is het weer zomertijd”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: