Straal!

Het bericht dat Jean Paul Wils gestorven was, raakte mij diep. Ik was bevoorrecht om een week daarvoor een middagcollege van deze bijzondere man bij te wonen als onderdeel van mijn opleiding tot Coach Practitioner. Wils was trainer, coach en procesbegeleider bij veranderingstrajecten en had een diepgaande interesse voor spirituele wegen in oost en west. In die 2,5 uur maakte hij een enorme indruk op mij. Niet alleen door wat hij met ons deelde, maar vooral door de manier waarop. Met zoveel energie, bevlogenheid en humor. Zijn visie op spirituele intelligentie in het dagelijkse leven deed mijn hersenen kraken. 

De voor sommigen beladen term ‘spiritualiteit’ was in dit geval bedoeld als dat wat bijdraagt aan het leren kennen van de fundamentele betekenis en het doel van ieders eigen leven met ongeconditioneerde waarneming. Dus zonder oordeel of voorkeur. Zonder mindless(als tegenovergestelde van mindfulness) toe te geven aan een impuls, geleid door onze gedachten.

De zeven dimensies van bewustzijn
De aaneenschakeling van zijn boeiende, kleurrijke verhalen en persoonlijk ervaringen maakte dat ik aan zijn lippen hing. In eerste instantie maakte ik nog naarstig aantekeningen over wat hij vertelde over de zeven dimensies van bewustzijn met bijbehorende uitgangpunten (principes) om steeds een niveau hoger te kunnen komen. Al snel legde ik mijn pen neer en leunde voorover om alles aandachtig op te nemen en binnen te laten komen.

De betekenis van ‘licht’
De eerste twee principes staan mij helder bij: ‘Wees je eigen leraar, leider en licht op een hoger niveau dan je ego’ en ‘Verwelkom de verstoringen op je weg vanuit de bereidheid tot diepgaand leren’ (Rudy Vandamme had het in een eerder college al over briljante mislukkingen en toevallige successen). Life’s what you make it. Nu waren ‘leraar’ en ‘leider’ voor mij wel duidelijk. De betekenis van ‘licht’ verhelderde hij met het verhaal over zijn vader die hij, noch de andere gezinsleden, ooit echt had gekend. Wie was zijn vader in essentie eigenlijk? Het antwoord kwam na zijn vaders dood toen hij in een droom verscheen zoals hij werkelijk was: blij, vrij, in balans en volledig zichzelf. De energie die soms bij een ander zo enorm straalt dat hij/zij bijna licht geeft. Dat.

Ik dacht direct aan mijn ouders, ieder in hun eigen harnas. Hoe mooi wanneer ook zij (bij leven) in hun licht (hadden) kunnen staan en de zijnsvreugde (hadden) kunnen ervaren. Zonder de last van hun weg op de schouders.

Agree to disagree
Ook was er herkenning op het thema ‘Verschillen accepteren en verwelkomen zonder belang’. Agree to disagree. En dat je daarmee alleen komt te staan met iets wat je diepgaand raakt in je zijn. Wat het inzicht in jezelf verdiept. Zo’n proces tot innerlijke helderheid kun je niet met je bewustzijn sturen. Het voelt goed en pijnlijk tegelijk en er is geen enkele twijfel wat je te doen staat. Ongeacht de gevolgen.

Spirituele intelligentie in het dagelijkse leven
Het is voor mij natuurlijk onmogelijk om de impact (bijna magie) van Jean Paul Wils’ college te reproduceren. Het maakt mij verdrietig dat hij niet meer in levenden lijve zal kunnen inspireren met zijn [ik citeer de in memoriam van Ron van Deth] heel eigen kleur en karakter. Ik ben het Europees Instituut De Baak enorm dankbaar met de bijzondere ervaring en inkijk in zijn verfrissende, verrassende en fascinerende visie op spirituele intelligentie in het dagelijkse leven.

Mijn gedachten en medeleven gaan uit naar zijn gezin en naaste familieleden.

P.s: Ik vond online helaas zo snel geen boeken, blogs of ander materiaal van of over Jean Paul Wils. Wel las ik dat Krishnamurti een van zijn grootse inspiratiebronnen was: https://jkrishnamurti.org/.

5 thoughts on “Straal!”
 1. Prachtig geschreven over een prachtig mens. Een voorbeeld voor velen.
  Zolang je over iemand praat of schrijft blijft hij bestaan in het hier en nu.
  Mooi Sytske!

 2. Lieve Sytske,
  Ontroerd las ik je bericht over mijn vader, mijn bron en reisgenoot. Mijn straal. Ik las het vlak na zijn overlijden en nu opnieuw. Dankbaar dat zijn liefde voor ‘het onbenoembare’, nu doorleeft in jou, in anderen, zodat jullie het weer door kunnen geven en het niet beperkt blijft tot een vorm.
  Hij gaf niet alleen les hierover, hij leefde het, doorvlocht het in zijn vaderschap, zijn mentorschap. Hij had de moed om spiritualiteit te verweven in zijn zakelijke trainingen, in het coachen en in zijn mediation. Hij had geloof ik geen keuze hierin. Het was zijn kern. Het was/is er geen moment niet.
  Zijn uitdrukkingsvorm heeft een transformatie doorgemaakt, waar hij zich overigens vanaf zo’n 10 dagen voor zijn -totaal onverwachte- overlijden heel bewust van was (al had hij naar mijn idee niet bewust het idee dat dit ook voor zijn lichaam zou gelden).
  Het licht… is onveranderd. Zoals de ruimte van in een huis niet verandert als je de muren weghaalt. Het wordt alleen niet meer omsloten door de vorm.
  Dank voor je prachtige eerbetoon, het raakt mijn hart.
  Omhelzing,
  Merle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: