Eenzaam in het theater

Festivals, theater bezoeken, concerten ik geniet er intens van, tot en met 2019 dan. Deze zomer waren er geen festivals en concerten. Theaters sloten maanden hun deuren. Mijn man en ik schrapten concerten, theateravonden en voorgenomen festivalbezoeken uit onze agenda. Tot gisterenavond. 

Samen een leuke avond of dag beleven en dat met heel veel mensen op een hoop. Dat is wat er meestal bij een festival, theateravond of concert gebeurt. Waarbij je verwantschap voelt door het gezamenlijke doel dat er is. De muziek, de voorliefde voor een leuke dag. Ook graag een biertje willen halen en dus in de rij aansluiten. Een dansje hier, meezingen en heupwiegend richting toilet verdwijnen. Waar je in een hele lange rij soms de allerleukste gesprekken voert met mensen die je helemaal niet kent. Het vieren van de zomer en dit uitbundig willen doen. Genieten met elkaar van een magnifiek optreden. De grappen en grollen van een goede cabaretier of een band die je nu eindelijk eens kan bezoeken omdat ze in de buurt zijn.  

Afscheidstournee
Zo ook gisterenavond. We hadden een theaterbezoek dat al verplaatst was, van maart naar nu. En ja, het was een afscheidstournee dus ik had het niet willen missen. ‘Enge buren’, de theatergroep waar we heen gingen, was fantastisch. Net zo muzikaal als altijd, origineel en grappig, rasartiesten. Ik hoor en zie ze al zo’n 25 jaar geregeld langskomen. We hebben erg gelachen. Ik naast mijn lachende zoon en mijn man schuin achter ons.

Eenzaam in het theater
Toch heb ik me nog nooit zo eenzaam gevoeld in een theater. Een lege rij voor en achter je. Schuin voor je twee mensen, met een rij ertussen en achter je hetzelfde. Als je met meer dan twee personen komt, mag je niet naast elkaar zitten. Wij waren met z’n drieën.

Corona-proof
Behalve het desinfecteren van je handen, de temperatuur opmeten (ja geheel vrijwillig), de spatschermen waar de medewerkers achter stonden en de verplichte afstand mocht je niet staan en niet meezingen. De voorstelling was ingekort naar een uur in plaats van twee en een half uur. Geen pauze en dus ook geen dringende mensen voor een bar of een rij wachtenden voor het toilet (het enige voordeel van deze avond corona-theater).

Het samen-gevoel ontbreekt
Voor het theater niets dan goeds hoor; zij volgen slechts de adviezen op van het RIVM. Als ze dat niet doen, kunnen ze sluiten. Maar het ontbrak aan samenhorigheidsgevoel, dat was er voor mij niet tenminste. Het samen-gevoel wat theaterbezoeken en concerten zo kenmerkte… dat heb ik niet gevonden. Een melancholie naar zoals het was ja, dat wel. Ik vermoedde al een aantal maanden dat het behalve een andere beleving ook een totaal ander gevoel zou opleveren. Tot zover had ik het nog niet ervaren en ondergaan. 

Eenzaamheid is een gevoel
Eenzaam ben ik trouwens niet of bijna nooit. Wel weet ik dat eenzaamheid van alles kan oproepen. Het is een gevoel, een emotie die je hebt. Ook al ben je in een groep met honderden mensen. Je voelt je niet verbonden en deelt niets of weinig met de mensen om je heen. Ik denk dat er best veel mensen een stuk eenzamer zijn geworden de afgelopen maanden. Eenzamer dan nodig was of is. Vaak is er een grote angst om eenzaam te zijn, gecombineerd met schaamte, hier en daar voelbaar als een taboe. Iets waar je niet over spreekt. Er ontbreekt iets, je mist iets. Net of er iets mis is met je. 

Je goed voelen is een basisbehoefte
Alleen in alle rust mijn ding doen. Daar kan ik enorm van genieten. Tevreden met wat ik heb en dat ik leef op een positieve, prettige, fijne manier. Waarbij ik voor ogen heb dit anderen ook te gunnen en daaraan werk ik in mijn praktijk. Goed voelen en daarop durven bouwen is voor mij een basisbehoefte in het leven. Daarnaast verlang ik naar menselijk contact. Een verlangen naar menselijk contact kan zo groot worden dat het alles overheersend wordt. Het me kan je laten verkommeren, vereenzamen. Ziek laten worden en allerlei klachten ontwikkelen door gebrek aan contact.

Je goed voelen kan je leren. Daar hoef je ‘bewust’ weinig voor te doen. Wil jij je goed en prettig voelen? Ik leer het je graag. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Voor het aanvragen van meer informatie volg de link: www.kailosinzichten.nl/contact.

2 thoughts on “Eenzaam in het theater”
    1. Voor voelde het heel vreemd en als het geen afscheids tournee was geweest denk ik dat we ook nog niet geweest waren.
      Dank voor je compliment Susan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: