Een fantastisch boek voor hoog sensitieve kinderen én volwassenen

Voor wie schrijf je dit boek, wie wordt jouw ideale lezer? vroeg ik een jaar geleden aan Wilma. “Dit verhaal is voor hoog sensitieve kinderen. Voor kinderen die zich anders voelen. Voor kinderen die van een spannend verhaal houden. Voor ouders en leerkrachten van hoog sensitieve kinderen. En voor volwassenen die dromen over een fijnere wereld en geloven in magie.”

Zo dan! Auteur en orthopedagoog Wilma Brouwer gaf in één klap duidelijk antwoord op een vraag die de meeste van mijn klanten niet zo een, twee, drie kunnen beantwoorden.

Een film in haar hoofd
Bijna een jaar geleden dronken we samen koffie en vertelde Wilma mij over het boek dat ze aan het schrijven was. Het boek dat zich al jaren als een film afspeelde in haar hoofd. Het verhaal was er allang. En nu had ze eindelijk de rust en de tijd om het papier te zetten. Nog een beetje onzeker overhandigde ze mij een draft versie, op papier. Met de vraag of ik het wilde lezen en eerlijk wilde zeggen of het geschikt was voor een boek.

Ze willen de wereld weer veilig maken
Nou dat antwoord was simpel: Ja! Dit boek MOET (en dat woord gebruik ik niet vaak) de wereld in! Omdat ik zelf hartstikke helder voelend ben, kan ik me naadloos identificeren met de personages in dit boek. Het doel van dit boek is dan ook tweeledig: een spannend verhaal waarin hoog sensitieve kinderen de helden zijn, ze gebruiken hun speciale gaven om hun wereld weer veilig te maken. En in het verhaal verweven staat ook uitleg over hoog sensitiviteit en tips over hoe je ermee om kunt gaan. Kinderen leren dat via de belevenissen van de hoofdpersonen in het boek. Toch wordt het woord hoog sensitiviteit niet genoemd. Als lezer is er gewoon direct de herkenning.

Het verhaal van de auteur
Wilma Brouwer: “Toen ik een kind was, had nog niemand van hoog sensitiviteit gehoord. Niemand kon me vertellen waarom ik anders was. Ik voelde me vaak eenzaam en dacht dat mensen me niet aardig vonden omdat ze niet reageerden op mijn verdrietige gedachten. Ik wist niet dat de meeste andere kinderen en volwassenen mij niet zo goed kunnen voelen als ik hen kan voelen. Voordat ik wist wat er met mij was, had ik veel last van mezelf en van anderen. Ik dacht dat ik een beetje gek was.

Ik kan andere mensen heel goed ‘lezen’. Soms zo goed, dat het lijkt alsof ik in hun hoofd kan kijken. Ik voel of ze gelukkig of ongelukkig zijn. Druk of rustig. Wat ze vinden van andere mensen, of van wat ze moeten doen op school en werk. Soms is het leuk om dat te voelen, soms vervelend. Maar ik kan er ook heel moe van worden.”

Zou iedereen dan gelukkig zijn en van elkaar houden?
Wilma schrijft in het nawoord: “Ik begon na te denken over hoe het zou zijn als alle mensen hoog sensitief zouden zijn. En over hoe sterk hoog sensitiviteit eigenlijk in ons aanwezig kan zijn. Ik las over de Aboriginals in Australië die vertellen dat ze over grote afstanden met elkaar kunnen praten. Ik sprak stellen en tweelingen die elkaar altijd kunnen voelen. Ze zijn dus eigenlijk altijd samen in hun hoofd. Zou er dan geen ruzie meer zijn, of leugens? Zou iedereen dan gelukkig zijn en van elkaar houden? Zou er dan vrede zijn in de wereld? Dat vroeg ik me af. Ik besloot er een boek over te schrijven. Geen moeilijk boek met veel theorie, maar een verhaal over hoog sensitieve kinderen die een avontuur beleven. Ze zijn eigenlijk heel gewoon en toch ook weer niet.”

Hoe hoog sensitieve mensen waarnemen
Hoog sensitieve kinderen vinden woorden vaak lastig. Ze denken in beelden. Daarom is dit boek beeldend geschreven. Ook het kleurgebruik in de tekst heeft als doel om de informatie beter te verwerken. Dit verhaal gaat over ‘voelen, zien en weten’; de manier waarop hoog sensitieve kinderen en volwassenen van nature waarnemen. Graslandkinderen is daarom een verhaal dat behalve voor kinderen ook aan tieners en volwassenen iets te vertellen heeft. 

De Trap is nu te koop
‘De Trap’ is het eerste deel in de trilogie serie Graslandkinderen. Terwijl ik mij op de eindredactie van ‘De trap’ stortte, begon Wilma al met deel twee: De Torens. Dat manuscript mag ik zeer binnenkort met mijn rode pen bestieren. Heerlijk! Ik kijk ernaar uit. En na De Torens volgt deel 3: De Poort. De Trap kost € 18,95 en kun je hier bestellen.

0 thoughts on “Een fantastisch boek voor hoog sensitieve kinderen én volwassenen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: