Een co-creatie met de illustrator van je boek

Vaak weet je tijdens het schrijven van je boek al: hier horen illustraties bij. De meeste schrijvers zijn geen goede tekenaars, een uitzondering daargelaten, dus je zoektocht naar een illustrator kan beginnen. En dan wil je wel iemand vinden die qua tekenstijl bij jouw boekidee past. Hoe pak je dat aan? Ik geef je 3 tips.

  1. Bespeur eerst je eigen vrienden- en kennissenkring. Wie weet is het tekentalent dat jij zoekt wel heel dichtbij. Of is er iemand in jouw inner circle die van het illustreren nooit zijn/haar beroep heeft gemaakt, maar er wel in is geschoold. Bijvoorbeeld iemand die kunstacademie heeft gedaan of er cursussen in heeft gevolgd. Veel creatievelingen lopen niet met hun talent te koop, dus houd je ogen en oren goed open.
  2. Doe een beroep op je netwerk. Vraag om je heen of iemand een goede illustrator kent (persoonlijk of online, dat maakt niet uit) en omschrijf welke stijl je zoekt. Ook op social media kun je zo’n oproep plaatsen.
  3. Google is je beste vriend; duik het internet op, struin de websites af van illustratoren, bestudeer hun portfolio en maak een selectie van jouw favorieten. Schrijf ze vervolgens een mail en vraag om een telefonische of persoonlijke kennismaking, want het is belangrijk dat er een klik is en dat jullie ‘dezelfde taal’ spreken.

Een goede briefing
Hoe maak je duidelijk aan je illustrator wat je wil? Vraag vooraf om een prijsopgaaf en zorg altijd voor een goede briefing: 

  • Om hoeveel illustraties gaat het (inclusief cover)?
  • In kleur of zwart/wit
  • Welke kleuren wil je laten terugkomen?
  • Staand of liggend (formaat)
  • Eenvoud of veel details
  • Welke uitstraling (zacht, scherp, stoer, lief…)?
  • Geef voorbeelden van illustratiewerk dat jou aanspreekt

Hoe beter jij brieft, hoe beter de illustrator kan zorgen voor het door jou gewenste eindresultaat.

Jouw manuscript is dé inspiratiebron
Vergeet niet het allerbelangrijkste: stuur je manuscript alvast naar je illustrator. Jouw manuscript is dé inspiratiebron voor hem of haar. Ook een deadline is van belang, want als de creatieve geest van de illustrator eenmaal op dreef is, wordt de tijd nog wel eens vergeten. Herkenbaar, want ik heb dat zelf ook als ik in de schrijfflow zit. Dan kijk ik na uren typen op van mijn beeldscherm en zie ik dat het pikkedonker is in huis. Iedereen ligt dan al in een diepe slaap.

Respect voor de creatieve vrijheid
Maar let op! Je hebt te maken met een kunstenaar, met een creatieve geest. Geef daarom voldoende ruimte en creatieve vrijheid, dus brief niet te strak en wees vooral niet te perfectionistisch. Weet je van jezelf dat je dat lastig vindt, omdat je wilt dat er precies wordt gedaan wat jij in je hoofd hebt? Neem dan zelf het penseel of potlood ter hand. Samenwerken met creatieve mensen vraagt echt om respect en bewondering voor hun talent. In opdracht werken voor iemand is vaak voor creatievelingen een ingewikkeld iets, want hun visuele brein gaat met ze aan de haal. Jij kunt niet altijd meereizen in dat brein, dus laat dat los.

De juiste match
Ik vond voor mijn eerste kinderboek de meest fantastische illustrator binnen mijn inner circle. Maureen Hennep, die ook de tekening bij dit blog heeft gemaakt, is al jaren een klant van me. Zodoende zag ik hoe ze beter en beter werd en naast haar vaste baan steeds meer tijd ging reserveren voor het digitaal tekenen. Ze woont ook nog eens drie straten bij mij vandaan en we hebben dezelfde voorliefde voor gedichtjes, poëzie, kinderdromen en magie. 

Elfjes bestaan
Toen ik tijdens de coronacrisis mijn computer ging opruimen, kwam ik het manuscript tegen van ‘Elfjes bestaan’. Het lag daar veilig opgeslagen. Blijkbaar was ik er, toen ik het schreef zo’n 5-6 jaar geleden, nog niet aan toe om het openbaar te maken. Nu ik de elfjes allemaal doorlas, dacht ik: dit is verrekte goed! En ik klom meteen weer in de pen om het manuscript aan te vullen en te verbeteren. Ook wist ik direct dat ik Maureen wilde vragen om de illustraties te maken voor dit boek. 

We tillen elkaar op
Zo gezegd, zo gedaan. Er volgde een verrukkelijke creatieflow. Maureen had het manuscript in handen en ieder elfje was voor haar de ideale inspiratiebron om aan de slag te gaan. Ze liet me wekelijks wat schetsen zien, ging daarna tekenen en mailde me het eindresultaat van iedere illustratie. 80% van de 34 illustraties die ze maakte, keurde ik in een keer goed. We spreken namelijk écht dezelfde taal. Bij 20% van de tekeningen gaf ik een klein beetje feedback (kleur haar van een elfje, of het aangezicht vanuit een ander perspectief, of de vleugeltjes iets verduidelijken…), altijd met de vraag: gaat dat lukken denk je? Dan mailde ze de nieuwe versie en was ik telkens verbluft van het resultaat.

Creatiekracht
Maureen overtreft zichzelf voortdurend. Dat is zo gaaf om te zien. En door haar creatiekracht, bleef ik ook in die flow, we tillen elkaar als het ware op. Zodoende ben ik door blijven schrijven en begint Maureen na de kerstvakantie al aan het volgende boek, het vervolg op Elfjes bestaan.

Co-creatie
Na goedkeuring van de proefdruk gaat Elfjes bestaan naar de drukker. We staan allebei te popelen. Het is echt een co-creatie. ‘Elfjes bestaan’ is een voorleesboek voor kinderen van 0 tot 5 jaar. De elfjes zijn fijngevoelige, lieve, ritmische gedichtjes, wat belangrijk is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Ondanks slechts elf woorden vertelt ieder elfje een heel verhaal. En de prachtige illustraties maken de verhaaltjes nog rijker. Het een kan niet zonder het ander. Ik vind het ook zo belangrijk dat de fantasie van jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, voortdurend wordt geprikkeld door illustraties, afgestemd op hun leeftijd. Fantasie is namelijk de schatkist van magie; laten we dat koesteren.

Je kunt Elfjes bestaan al bestellen bij Droomvallei Uitgeverij. Het boek landt dan in januari op jouw deurmat.

0 thoughts on “Een co-creatie met de illustrator van je boek”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: