Durf jij het podium op?

Tijdens het Virtual Business Woman event in Bussum, afgelopen week, werd ik tot op het bot geïnspireerd. Hoe dat kwam? Doordat ik flink werd geconfronteerd met mijn eigen podiumangst. 

De uitdaging ligt bij mij vooral in het mezelf laten zien. Ik heb jarenlang op de achtergrond gewerkt en dat was wel zo lekker. Het voelde fijn, ik regelde alles snel, efficiënt en op tijd. Al het uitvoerende werk en het gebruik maken van mijn netwerk voor het perfect organiseren van evenementen, presentaties enz. Ik kan het dromen. Maar, op het moment dat ik dat podium moet pakken, sla ik dicht. Ik ga er wel staan en ik doe het, maar alles trilt en zindert in mij. Noem het zoals je wilt, het voelt voor mij alsof mijn lichaam op tilt slaat tot een volledige black-out. Ik heb er trainingen over gevolgd en ook in mijn NLP Master Practitioner opleiding was dit een ontwikkeling die ik doormaakte. 

Topspreker
Ik kan het dus zeker wel, ik doe het alleen niet met veel plezier, ik lig er zelfs wakker van. Tijdens het evenement merk ik op dat iedereen dit ervaart. Iedereen – stuk voor stuk – voelt spanning. Hoe vaker je voor een publiek staat, des te gemakkelijker gaat het je af. Eva Brouwer is daar het levende bewijs van. Zij pakt het podium als geen ander en is met recht een topspreker geworden, met flair, charisma, alertheid en een prachtige swung.

Gewoon doen
‘Pak je podium’ gaat niet alleen over voor een groep gaan staan en jouw verhaal vertellen. Het gaat over meer dan dat. Het gaat over zichtbaarheid, laten zien wie jij bent, wat je doet, waar jij goed in bent en vooral wat jij de ander te bieden hebt. En hoe je dat doet? Ga het gewoon doen! Hoe je als vrouw je dromen kunt waarmaken, zo vertelde Sandra Hollaar. Zelfs op plaatsen waar nog steeds mannen het merendeel van de topfuncties bekleden, kunnen vrouwen de top bereiken. Sandra heeft inmiddels haar grote droomdoel gehaald en als ondernemer van vier succesvolle ondernemingen laat zij zien dat alles mogelijk is. Haar levensverhaal heeft echt mijn ogen geopend. Think big, the sky is the limit. En wil je het klein houden, ook goed. Doe in ieder geval dat wat jou gelukkig maakt!
Ga gewoon doen! Stel je doel, en maak je plan!

Na afloop van de dag, onderweg naar huis, gebeurde er van alles met mij: het ene na het andere idee borrelde op. Ik visualiseer graag en als ik iets voor me zie, dan gaat het goed komen. Over deze ideeën ga ik je uiteraard meer vertellen. 

Nu ben ik wel nieuwsgierig, want hoe pak jij jouw podium?

16 thoughts on “Durf jij het podium op?”
 1. Mooi verhaal, Joke. En dat jij bruisde op weg naar huis na het event heb ik de volgende dag mogen ervaren. Je was zo inspirerend dat ik ter plekke besloot dat ik op vakantie mijn oude tekendoos ga meenemen. Voor de hobby? Nee, om oude hobby in te zetten voor marketingmateriaal. Gaaf en onwijs dank!

 2. Zo goed van je ! Je hebt al zo doorgepakt, je eigen website, je cliënten, je blogs. Knap hoe jij in alle rust staat te stralen, fimpjes maakt en ons met bezieling uit kan leggen hoe alles werkt in de technische wereld van alle social media. Ik vindt je een topper en ben dankzij jou zetje aan het ontwikkelen.
  Succes het podium is van jou! ?

 3. Ooooohhhh en ik ben zo benieuwd naar het resultaat van het gebruik van die oude tekendoos.
  En jij ook bedankt voor jouw luisterend oor! Binnenkort ga ik mijn ideeën uitwerken :-).

 4. Wat mooi Joke. Dit is zo waar… en het pakken van je podium is soms een klus. Gewoon omdat je jezelf de moeite waard mag vinden, zo mooi de moeite waard, dat je jouw verhaal mag vertellen.
  Het is, helaas, nog steeds iets waar veel vrouwen soms even moeite mee hebben. En jouw verhaal, jouw blog helpt!!! Mooi.

  1. Ik voel je spanning door me heen gaan en je bruisend enthousiasme er na. Het werkt aanstekelijk, vooral dat laatste. Ik krijg gelijk zin in stappen te zetten. Dank je wel hiervoor.

 5. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die bezig is om een plek op het podium in te willen nemen. En vooral dat het bij niemand als vanzelfsprekend gaat en goed gaat. Dank voor je blog.

 6. Steeds een beetje meer, omdat ik steeds een beetje meer vind dat het misschien wel mag, toch wel kan. Dat ik misschien toch wel iets weet en iets te vertellen heb. Heb er pas een blog over geschreven. Komt eraan.
  Ben heel benieuwd naar jouw ideeën!

  1. Wat mooi Miranda erg benieuwd naar jouw blog. En laat dat misschien maar gewoon weg. Jij hebt heel veel te brengen en te zeggen. Mijn ideeën? Gewoon doen!
   Misschien vind je dat het dan nog niet goed genoeg is, maar ergens heb je wel een begin te maken en vandaaruit werk je verder en ontwikkel je verder. En het is nooit af of klaar. Dat hoeft ook niet. Liever niet zelfs.
   Gewoon doen dus.

 7. Precies, gewoon doen! Mooi blog, Joke. Vooral deze zin resoneert: “Het gaat over zichtbaarheid, laten zien wie jij bent, wat je doet, waar jij goed in bent en vooral wat jij de ander te bieden hebt.” Het lijk erop dat ik met steeds meer (zelfver)zeker(d)heid richting mijn podium loopt. Er is nog een aantal hardlooprondjes in het bos voor nodig om de energie volledig los te maken, geloof ik (-;

  1. Hoi Sytske, het is ook een proces dat nooit stopt. Als je er aandacht aan blijft geven om de energie los te maken zodat je het podium kunt blijven pakken zal het ook steeds beter en gemakkelijker gaan – met de nodige positieve spanning want dat houd je alert. Ik merk dat ik 1 op 1 op mijn sterkst ben, dat vind ik fijn en prettig. Dat is natuurlijk ook een manier van je podium pakken, hoewel ik het ook prettig zou vinden om voor een groep mensen met dezelfde kracht en zelfverzekerdheid te staan :-D.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: