Detox je huid, je lijf en je ziel

Mijn oma deed altijd aan de voorjaarsschoonmaak. Ze zette het hele huis op zijn kop. Alles ging van de muren en ramen, er werd gesopt en uitgeklopt. Rond Pasen gingen de borstrokken schoon de kast in. Mijn moeder deed al niet meer mee aan die ‘gekte’ en ik al helemaal niet meer. Maar voordat ik aan mijn blog begin, ruim ik wel altijd op. Het hele huis wordt even doorgelopen en gladgestreken. Dat vind ik fijn, dan is er rust en ruimte in mijn hoofd. Dat schijnt opruimen met je te doen. Een soort omgevingsdetox. Wat is dat eigenlijk, detoxen? En op welke manieren kun je detoxen? Ik geef je 7 detox-suggesties in dit blog.

Vasten
Detoxen is het ondersteunen van je lichaam om verbrandingsresten van je stofwisselingsproces af te voeren. De Vastenperiode is ook een manier van detoxen. Deze periode begint altijd op Aswoensdag na de carnaval. Ik hoor dan vriendinnen die alle lekkers overslaan of iets anders ‘laten’ in deze tijd. Minder verleidingen en meer overdenkingen, inkeer, meditatie. Wel mooi vind ik. Heb jij wel eens gevast?

Voeding
Ik heb nog nooit echt gevast; ik kies liever voor natuurlijke voeding, zoals Mariadistel en Ashwagandha thee. En ik kan je de avocado kiwi smoothie met appel en spinazie aanbevelen:
– 2 rode zoetzure appels mét schil in stukken gesneden
– 6 stengels bleekselderij
– 2 kiwi’s zonder schil
– 1 avocado ontdaan van pit en schil
– 2 grote handen spinazie
– 2 eetlepels citroensap

In de blender en genieten maar!

En ken je de uitspraak ‘Bitter in de mond, maakt je hart/lever gezond’? Bijzonder, maar je lever houdt van bittere voeding, zoals: witlof, spruitjes, broccoli, artisjok, kolen, spinazie, paardebloemblad (salade). Voorbeelden van bittere kruiden zijn: rozemarijn, mariadistel, paardebloem, tijm, peterselie, salie, rooibos, kamille. Bitter fruit is: appels, peren, ananas, mango, rood zacht fruit.

Detox je ziel
Je lever is overigens ook de plek van ‘giftige’ gevoelens, zoals boosheid, je niet goed genoeg voelen. Toxische relaties… laat gaan, laat los. En wat ook belangrijk is voor je ziel, is om dagelijks een moment voor jezelf in te plannen. Even je hoofd leegmaken. Ga wandelen, zoek meditatie op YouTube, luister naar muziek, doe aan yoga. En neem een warm voetenbad met Dr. Hauschka Moor Lavendel- Salie-, Rozen- of Citroen Lemongrass Bad.

Detox je mondholte
Begin de dag goed met Oil-pulling. Ik snap dat je hier nog nooit van hebt gehoord, maar het is een perfecte manier om je mondholte te reinigen. Het gaat zo:
– Koop biologische kokosolie.
– Neem een eetlepel in je mond op je nuchtere maag.
– Slik niet door! De olie smelt direct in je mond. Spoel het door je mond, goed tussen de tanden door voor maximaal 20 minuten.
– Spuug goed uit, alles restjes.

Dit heet oil-pulling. De olie trekt de toxische stoffen uit je mond en keelholte waardoor je mondholte (begin van je spijsverteringskanaal) mooi schoon wordt.

Detox je lichaam
Alles heeft te maken met het langzaam veranderen van je gewoonten. En geloof mij, dat is lastig, want oh wat zijn we gewoontedieren. Voeding is belangrijk in je leven. Het is overal om je heen en je wordt steeds verleid tot aankopen die slecht voor je zijn. Suiker is ‘het zoete vergif’ te noemen. Het zit overal in, zelfs in je vleeswaren. Dus om een bodydetox te doen, vermijd je alcohol, geraffineerde suikers, kunstmatige zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen. Pffff, dat is echt lastig hoor. Maar na een paar weken merk je dat het verlangen naar zoet is afgenomen. 

Detox je omgeving
Ruim op! Alle storende rommelplekken in huis. Bij mij is dat mijn bureau. Echt, het geeft ruimte, zoals ik zei aan het begin van dit blog. Ruimte voor nieuwe dingen, nieuwe ideeën en heel veel rust! En oja… detox je kastjes. Wat heb jij allemaal aan schoonmaa-meuk in je kastjes staan? Wil je het huis detoxen, doe het dan met verantwoorde schoonmaakmiddelen. Stap over op biologisch. Ja, het is duurder, maar misschien kan je wat minder royaal sop maken of eens opzoeken hoe je kan schoonmaken zonder al die troep. Onze oma’s deden het toch ook anders? En in het voorjaar was het huis weer brandschoon.

Huiddetox
In mijn blog De lente is in aantocht – Zijn jij en je huid er klaar voor? schreef ik al hoe belangrijk goede huidverzorging is. Zorg dat je cosmetica gebruikt die niet chemisch is. Kies voor duurzame producten, zoals bijvoorbeeld Dr. Hauschka. Controleer op de keurmerk NATRUE. Voor de ultieme huiddetox geef ik je deze tips:

– Laat je masseren: De beste detoxmassage die je kunt krijgen is Manuele Lymfedrainage. Het zet door zachte druk/pompbeweging het lymfe aan een tandje harder te stromen. Alle afvalstoffen worden zo door het lichaam afgevoerd en voedingstoffen komen het weefsel binnen. Het maakt je lichaam wakker en als prettige bijkomstigheid…diepe ontspanning. 

– Gebruik de Berken-Arnica Bodyolie van Dr. Hauschka: De Berk ia een boom met enorme sapstromen. Die worden ook getapt. Dr. Hauschka gebruikt deze sap in haar Berken-Arnica Bodyolie. Echt een aanrader als ondersteuning voor jouw levensenergie én fantastisch te gebruiken na het sporten.

– Gebruik Been Tonic van Dr. Hauschka: Hier zit rozemarijn in en daar word je blij van. Het verkwikt en verbetert de doorbloeding in je benen en het versterkt de bloedvaten.

– Verwen je voeten: de voetcrème van Dr. Hauschka werkt verstevigend bij vermoeidheid. En neem een Salie Voetbad van Dr. Hauschka vooraf… een weldaad!

Detox-pakketjes
Binnenkort heb ik in de praktijk Detox-pakketjes. De inhoud zal bestaan uit:
– Salie Bad
– Magnesium Bad van Praktijk Sirius
– Berkenthee van Het Kruidenrijk
– Dr. Hauschka Bodyolie Berken-Arica
– En wat je er eventueel nog bij wenst te bestellen

Contact
Ik kan mij voorstellen dat je nog vragen hebt over detoxen. Stel ze gerust, er is zo veel te vertellen. 

0 thoughts on “Detox je huid, je lijf en je ziel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: