De politieke man kan best wat kleur gebruiken

De overheerlijke zoete baklava, die ik uit Dubai meenam, staat in het midden op de workshoptafel. In combinatie met verse munt- en gemberthee is het een warm welkom voor mijn deelneemsters. Vandaag ontvang ik twee dames; de notitieboekjes, pennen, moodboards en een prikkelende groene kaart liggen voor hen klaar. Op deze wijze bied ik een veilige en gezellige setting om ze met kleurcoaching te ondersteunen om meer over emoties en hartsverlangen te ontdekken.

Tijdens de workshop ‘Visueel hartsverlangen’ maken zij een persoonlijk moodboard, geheel op gevoel. Kleur is daarbij de taal die zij gebruiken om de toekomst te visualiseren, vanuit hoe zij nu in het leven staan.

17 Kleuren + goud en zilver
Om de weg van het hoofd en de drukte van alledag naar het hart af te leggen, doen we eerst een verdiepende opdracht met de kleurenwaaier. We behandelen de 17 kleuren en voeren goud en zilver ook toe. Bij iedere kleur schrijven ze een aantal woorden, emoties, eigenschappen op, net wat bij hen associeert. Zo gebeurt er bij de ene kleur meer dan bij de andere kleur. Ik maak aantekeningen, soms is er ook meer tijd voor nodig om uit te spreken wat zo’n kleur dan losmaakt.

Blauw is dominant
Terwijl we bij de blauwtinten zijn, komt er vooral bij het donkere blauw veel reactie van beide dames. Ze delen bij veel kleuren dezelfde mening of gedachtes en nu bij blauw roepen ze om beurten dat het zo’n irritante kleur is. Vooral de dominantie, het blauwe pak van vele mannen, die met te korte broekspijpen, bah ze zijn het erover eens dat ze daar niets mee hebben.

Ik vraag geïnteresseerd door: “wat zijn de gedachten die nu binnenkomen?” Autoritair gedrag, weinig empathie, nietszeggend, groepsgedrag. In het blauwe pak ontbreekt het ze aan authenticiteit en doen ze het kostuum aan om zich goed en sterk te voelen, het is het blauw dat tussen helder- en donkerblauw in zit.

Met kleur van hoofd naar hart
De workshop vervolgt en ze genieten van de fijne middag samen. Ze delen persoonlijke inzichten en ontdekken ondanks het leeftijdsverschil veel overeenkomsten en zijn daar enthousiast over. De kleur(en) waar ze echt moeite mee hebben, ook met kleurkeuze in hun kleding, staan genoteerd, evenals hun favoriete kleur(en).

Na de geluidsopname van een hoge hartfrequentie zijn ze ontspannen en kunnen ze volledig met gevoel gaan scheuren en plakken. Ook de groene kaart is helpend bij dit proces; groen is de kleur van het hartchakra. Mijn uitnodiging luidt: ‘kijk vooral wat de minst fijne kleur jou wil vertellen.’ Wetende dat daar vaak zo veel informatie zit: zelfkennis, weggestopte emoties of ingrijpende gebeurtenissen.

We sluiten de dag later af met het bespreken van de moodboards, hoe dromen en verlangens naar de toekomst zichtbaar zijn geworden. Met gevoel en inzicht wat zij nu het allerliefste willen manifesteren – een doel, een route – voor het komend jaar.

Hoe zit dat met blauw?
Zelf tune ik nog even in op die donkerblauwe pakken. Wat zegt het over mijn deelneemsters? Ze zijn beide creatief, en creëren graag zonder grenzen. Wel met richtlijnen of informatie van de opdrachtgever, het liefst zonder vaste kaders. Een voorkeur om vanuit intuïtief weten af te stemmen op de wensen tijdens een opdracht. Het vrije proces in marketing en grafische vormgeving. Juist de vrijheid is van groot belang.

Zij zijn in control
Nog geen dag later appt één van de dames: ‘de politieke man kan best wat kleur gebruiken!’ Ik sluit mij daar volledig bij aan, het mannelijk deel van het demissionair kabinet draagt bijna unaniem die blauwe kleur. Dagelijks op het nieuws, blauw in de overdosis. Ik vind het dus logisch dat er zo weinig vooruitgang of beweging in de besluitvorming zit. Blauw is een goede bemiddelaar, maar met zoveel dezelfde bij elkaar… Ze zijn in control, of willen dat graag uitstralen, weten het zelf ook niet meer. Ze werken analytisch, ieder graag zijn zegje, zonder mee te bewegen, absoluut halsstarrig. Diplomatieke antwoorden om zichzelf te beschermen.

Wie zijn ze eigenlijk echt? vraag ik mij af. Hoe zou het zijn als ook bij de heren in de blauwe pakken het hoofd uit gaat en het hart weer mag spreken, voelen, voor zichzelf en naar de ander? Hoe zou dat zijn?

Verander je kleur, verander jouw toekomst
Door inzicht in je kleurkeuze kan je veranderingen doorvoeren die jij belangrijk vindt; in jouw onbewuste bevinden zich de antwoorden. Met kleur geef je er betekenis aan, je maakt zichtbaar wie en wat er voor jou belangrijk is. Met een workshop ‘Visueel hartsverlangen’ maak je jouw persoonlijke routeplanner. In december heb ik weer plaats, schuif jij aan? Mail naar kompasinkleur@gmail.com dan stuur ik jou de opties.

2 thoughts on “De politieke man kan best wat kleur gebruiken”
  1. Kijk dan zouden we wellicht een kabinet hebben. Eentje die in balans is en waarbij ze elkaar aanvullen, scherp houden en prikkelen. Meer kleur in de politiek.ik zeg doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: