De guilty pleasure van pleasen

Het zonnetje staat hoog in de lucht. Ik zit even te relaxen en voel me dalen in mijn lijf. Heerlijk. De zon is er nu en dan, dus is het een kwestie van het moment pakken. Heerlijk de warmte van de avondzon op mijn gezicht. “Zullen we nu de hond uitlaten?” vraagt partnerlief. Tja. Het moment is doorbroken, Ik sta op want ik ben al uit mijn momentum. 

Is dit zo bijzonder? Nee! ik denk dat velen dit herkennen. Waarom blijf ik dan niet even zitten, want ik zat zo lekker? Omdat als ik er woorden aan moet geven ik nog verder uit mijn energie ben. Ik juist lekker dicht bij mijn harmonieuze momentje wil blijven. Ik wil geen energie verspillen aan uit mijn verbinding stappen.

Een bewuste keuze
Onder iedere actie ligt een behoefte. Voor mij is dat vaak harmonie. En zo pas ik me onbewust toch een beetje aan. Dat is niet erg, mits het een bewuste keuze is. Want als je niet bewust bent, kun je steeds verschuiven van eigen behoeften naar de behoefte van de ander. 

Concrete waarneming
Ken jij de personen waarvan je op afstand al voelt dat die onvermurwbaar zijn? Je voelt het in hun blik, houding. Je voelt als het ware de afstand. Je weet het direct zonder dat ze een woord hebben gezegd. Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik had altijd een bepaalde allergie tegen starheid.
Als trainer/coach heb ik geleerd daar inmiddels mee te werken. Ik kan het heel snel voelen en benutten. En ik kan gevoel terugbrengen naar daadwerkelijke concrete waarneming. 

Allergie voor starheid en vasthoudenheid
Waarom zit daar in oorsprong een allergie? Niet zo ingewikkeld. Ik ben van de harmonie. En het tegenovergestelde van aanpassen is starheid en vasthoudenheid. Want ik vind het fijn als situaties en contacten harmonieus verlopen. En je voelt ‘m waarschijnlijk al; als ik iets van tegenstand, weerstand of anderzijds starheid tegenkwam, dan kreeg ik onbewust de neiging om mee te bewegen. Ik paste me aan. Ik was flexibel. 

‘Jij bent zo gemakkelijk’
Als jij hebt geleerd je aan te passen aan je omgeving en de mensen om je heen, omdat je al jong geleerd hebt dat het gemakkelijker was dan het aan te gaan, draag je de verantwoordelijkheid voor de sfeer. En dat kan jouw persoonlijkheid vervormen. ‘Je bent zo’n fijn, aardig mens. Met jou kan iedereen opschieten.’

Compliment
Natuurlijk is een compliment fijn. Niemand wil onaardig gevonden worden. Het is veel fijner om een positief compliment te ontvangen. En als je een laag zelfbeeld hebt ontwikkeld, kan het enorm prettig zijn bevestigd te worden in je aardige, vriendelijke, betrokken en flexibele persoonlijkheid. 

De kunst is bewust te worden van wat je werkelijk wilt. Wat jij zelf wilt. Want als je blijft hangen in je quilty pleasure van aardig gevonden worden, zul je nooit de knop omzetten naar kiezen voor jezelf. Het is dus effectief om eerlijk te zijn naar jezelf. Want je blijft gedrag herhalen omdat het je ‘ergens’ nog dient. Pleasen levert je ook iets op. Soms blijft het je guilty pleasure. Want niemand wil onaardig worden gevonden toch? 

Herhalend gedrag
Zodra je dit realiseert, dat je gedrag ook dienend is aan iets wat je iets oplevert, komt begrip waarom je jouw gedrag blijft herhalen. En kun je gaan ervaren wat de last is, wat de andere kant is, en wat je tegenhoudt. Wat kun je doen om wel je verlangens en behoeften te voldoen? 

Er is een middenweg
Vind jij iemand onaardig als hij voor zichzelf opkomt? Vind jij het prettig als iemand aangeeft wat hij of zij echt fijn vindt? Kun jij vrienden blijven met iemand die eigen wensen kenbaar maakt? Meestal is het antwoord ja. En voor jezelf ben je vele malen strenger. En daardoor schuif je ongemerkt je pleasrol in. Want je wilt zeker de ander niet tekort doen. Maar omdat jij zo enorm sterk bent in het aanvoelen van anderen ligt jouw beeld starheid en assertiviteit dichterbij elkaar als anderen dit zien. En er is een middenweg! Jouw uitdaging; assertiviteit, grenzen kennen en aangeven. Je eigen ruimte innemen. En al klinkt het als een open deur, ik weet hoeveel sensitieve en intuïtieve vrouwen dit een lastig proces vinden.

Grote en kleine stappen
Leren grenzen kennen en aangeven gaat niet alleen om grote zaken, zoals een andere baan kiezen, je relatie veranderen. Het begint met een kleinte stap. Gewoon in het moment even kiezen voor jezelf zonder onbewust te doen wat anderen willen. En dat gaat ook over even blijven zitten als jij daar zin in hebt. Even tijd voor jezelf nemen al doet je gezin een ander appèl op jou.

Dat is niet egoïstisch
Juist in een zomer waarin we minder ruimte hebben om de vakantie te vieren die we gewend zijn, is het effectief om te zorgen dat ook jouw verlangens vervuld worden. En dat begint in het klein. Dat is niet egoïstisch. Onbewust voor de harmonie jezezef opzij zetten heeft effect in iedere relatie. Assertiviteit kan heel warm en betrokken zijn. Ik ben belangrijk, jij bent belangrijk en onze relatie is belangrijk.  

Ik zit nog even in het zonnetje zitten genieten, omdat ik daar zo ontspannen van word en omdat ik het zo lekker vind. 

0 thoughts on “De guilty pleasure van pleasen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: