De confrontatie met jezelf in een niets verhullende bikini

Ik kom eraan!’ schrijft ze onder een post op facebook waarop een nieuw binnengekomen bikini staat afgebeeld. Een pittige rode bloemenprint met bandjes waarop een dierenprintje zichtbaar is. Ik glimlach bij de gedachte dat zij deze bikini aanheeft. De print en de pasvorm zullen haar fantastisch staan. 

Nieuwe badmode
De foto roept op social media veel reacties op. Menig vrouw ziet zichzelf al in de print aan het zwembad of op het strand liggen. Gelukkig gaan de grenzen steeds meer open en worden vakantielanden langzaamaan weer toegankelijk. Het niet nodig hebben van, tot het fantaseren over een nieuwe bikini of badpak gaat over in de mogelijkheid tot een reële aanschaf. Steeds meer vrouwen oriënteren zich op nieuwe badmode nu de vakantieplannen concreter worden. 

Coronakilo’s 
‘Oooohh! Die coronakilo’s ook, grrrrr…’ Draaiend voor de spiegel bekritiseert ze haar billen en heupen. De bikinitop zit haar als gegoten en zoals ik al dacht, past de print perfect bij haar. Ze heeft zelf alleen aandacht voor het broekje. Trekkend en sjorrend aan de stof probeert ze haar billen te bedekken. Als de aanzet van haar bilspleet zichtbaar wordt, haalt ze de boord vlug weer naar boven. 

‘Het broekje is veel te laag’ verzucht ze klagend. Teleurgesteld kijkt ze me aan. ‘Heb je echt geen hogere? Of een grotere maat?’ Ik schud mijn hoofd en loop op haar af. ‘Draai eens om’ zeg ik tegen haar. Ik pak de stof van het broekje vast en trek het op totdat de boord net op haar heupen zit.  

De criticus in jou is streng
Menig vrouw staat net zo kritisch als zij voor de spiegel in de paskamer. Het is het plotselinge besef dat je ‘zo’ gezien wordt, in een niets verhullende bikini. Je wordt ineens geconfronteerd met hetgeen jij onplezierig vindt om te zien aan je lichaam. De criticus in jou is streng, veel te streng. De gedachten die door je hoofd gaan zijn verre van positief. Tegen een vriendin zou je ze nooit hardop durven uitspreken, maar tegen jezelf ga je ‘los’. 

Draai het eens om
In de paskamer schreeuwt die criticus het hardst. Onzeker sta je in het volle licht in een kleine ruimte voor een enorme spiegel. Het perfecte plaatje in je hoofd komt niet overeen met hetgeen je voor je ziet. Daarbij komt dat de omgeving totaal anders is dan de omgeving waar je de bikini gaat dragen. 

Draai het eens om. Hoe zou je je voelen als je in je werkkleding op het strand of aan het zwembad zou lopen? In het uniform dat je aanhebt in de zorg of in het mantelpakje dat je draagt op kantoor. Het zou vreemd zijn, toch? Natuurlijk voel je je rot in bikini in een lingeriezaak waar andere aanwezigen, op een enkele andere klant na, in bedekkende kleding rondlopen. 

Visualiseer
Hoe lastig het misschien lijkt, maar visualiseer jezelf in bikini in de omgeving waar je het gaat dragen. Net zoals je zojuist deed toen je jezelf voorstelde dat je in mantelpakje op een strand verschijnt. 

Volmaakte modellen op posters
De vrouw staat nog steeds twijfelend rondjes te draaien. Ze is gewend om beroepsmatig vrouwen in ondergoed op haar behandeltafel te zien. Ze weet als geen ander dat niemand eruit ziet zoals de volmaakte modellen op de posters die badkleding aanprijzen. Het plaatje waar bijna niemand aan voldoet, maar waar veel vrouwen zichzelf mee vergelijken. 

Ik geef haar een andere bikini met een hoger aangesloten model broekje. Opgelucht kijkt ze me aan. ‘Dank je wel’ zegt ze en verdwijnt achter het gordijn van de paskamer. Zodra ze de bikini aanheeft, komt ze weer tevoorschijn. ‘Nee, dit is het ook niet, hier voel ik me niet fijn in. Dan maar minder bedekte billen.’

Advies 
Haar keuze is gemaakt. ‘Ik doe het gewoon. Ik ben zoals ik ben en ik vind de bikini prachtig. Ik ga af op jouw advies. Als ik met mijn bilspleet te koop loop, is het jouw schuld.’ Lachend loopt ze met haar nieuwe aanwinst naar de toonbank. 

Ben jij je ook aan het oriënteren op de aanschaf van een nieuwe bikini of badpak? Kom gerust langs in de winkel. We helpen je graag om het bij jou passende model in de juiste print te vinden en helpen je uiteraard om je alvast in gedachten naar jouw favoriete vakantieoord te brengen. 

5 thoughts on “De confrontatie met jezelf in een niets verhullende bikini”
  1. Oh, wat is dit herkenbaar Ingrid. Ik wil snel langskomen, want inderdaad… een fijne bikini scoren vind ik het lastigste van allemaal. En je hebt gelijk, in zo’n paskamer is het natuurlijk een enorm ander beeld en andere energie dan het strand. Logisch! Fijn dat je dit zo goed begrijpt en omschrijft. Tot snel…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: