De balans: twee maanden Chinees leren via een app

Stagnatie. Ik heb er geen ander woord voor. Ik zit vast. Plichtmatig oefen ik elke dag mijn woordjes. Maar eigenlijk beleef ik er geen plezier aan. Wat is er aan de hand? Heel simpel, denk ik. Er is een grens aan hoe ik in mijn eentje Chinees kan leren. En eigenlijk weet ik dat al langer.  

App in bèta
Mijn oorspronkelijke idee was om te ontdekken of het mogelijk is om via een app een vreemde taal te leren. En misschien kan dat ook en moet ik gewoon meer geduld hebben; ik ben tenslotte pas twee maanden bezig. Maar ja, sinds kort weet ik dat mijn app voor Chinees nog in de bèta-versie staat. Dan is het ook niet zo gek dat ik het gevoel heb dat ik niet weet waar ik mee bezig ben. 

Dus vanaf vandaag geef ik mezelf een maand om een andere methode te vinden. Ik houd de app voorlopig gewoon aan, want ik moet eerlijk toegeven dat ik wel wat voortgang boek. 

Voortgang na twee maanden
Als ik mijn voortgang met Chinees zou samenvatten, dan ziet dat er ongeveer zo uit:

OnderwerpPinyinChinese karaktersVoortgang
LezenTekens vertalen naar klanken. Dit gaat steeds beter.
LuisterenToonpatroon en klanken herkennen. Dit gaat steeds beter.
SchrijvenKlanken vertalen in tekens/letters. Dit gaat verrassend vaak goed.
SprekenOnbekende klanken uitspreken, toonpatroon uitspreken. Het is knap lastig, maar het gaat beter. De snelheid waarmee de eerste zinnetjes worden uitgesproken kan ik niet bijbenen.
WoordenschatIk leer voornamelijk woorden om te oefenen met klank, uitspraak en toonpatronen. Qua betekenis zijn ze niet altijd zinvol: wasknijper, bayonet en bladmuziek Ik kan de betekenis moeilijk onthouden, omdat er zo weinig context is. In zinnen gaat dat beter.
GrammaticaEenvoudige zinnen.De eerste karakters verschijnen.Ik herken 2 karakters en begrijp ‘iets’ van de zinsvolgorde. Ik mis zinnetjes voor de dagelijkse omgang: hallo, goedemorgen, dank u wel.
OverigUitleg over uitspraak en schrijfwijze per video. Nuttig, heel nuttig. Vooral omdat je eindeloos kunt oefenen met de uitspraak.

Wat ik vooral lastig vind, is dat ik volledig in het duister tast over waar ik ‘sta’. Wat is het programma? Wat ‘weet’ ik na een bepaalde periode? Wat is het perspectief, wat moet ik nog leren en doen? Hoe ziet mijn leerplan er eigenlijk uit en welke invloed heb ik daar op? Ik ga nu op zoek naar een leermethode waarbij dat duidelijk is.

Zorg voor een duidelijk perspectief met stappenplan voor NT2-cursisten 
Kijk ik naar mijn NT2-cursisten, dan is dit het punt waarop ik me als NT2-docent het meest tekort voelde schieten. Ik had zo graag een individueel leerplan met mijn cursisten gemaakt, met per vaardigheid een duidelijk doel, mijlpalen en tussenstappen. Dan is niet alleen duidelijk wat de docent doet, maar ook wat de cursist zelf kan doen. 

Ik zie dit als een belangrijke taak van de docent. In de taalschool waar ik stage liep, was deze taak echter bij de trajectbegeleider gelegd, waarschijnlijk omdat het de docenten te veel tijd zou kosten. Ook de lesmethode bood weinig houvast, helaas. De nadruk lag vooral op herkenbare thema’s: winkelen, dokter, school, werk, etc. Maar hoe je daarbij stapsgewijs beter Nederlands zou leren, dat bleef een beetje vaag. 

Des te belangrijker is dan de rol van de docent. Ik denk dat ik die docent nu stiekem een beetje mis, bij mijn app…

2 thoughts on “De balans: twee maanden Chinees leren via een app”
 1. Ha Jet,
  wat fijn om te lezen hoe het gaat. Ik herken het gevoel van moedeloosheid: hoe kan zoveel inspanning nou zo weinig opleveren. Goed om vast te houden om jezelf beter te kunnen inleven in cursisten.
  Ik was twee jaar geleden – met zin – begonnen om het Japans weer op te pakken. Ik brak mijn been toen ik twee maanden bezig was en vond dat een prima reden om te stoppen. Sindsdien geen boek meer opengedaan. Perspectief bieden, voortgang laten zien, stippen op de horizon … ik denk echt dat dat zeer belangrijke elementen zijn, wie ze ook zet. Als de cursist maar wat houvast heeft en vorderingen ziet!

 2. Hallo, Marike,

  Wat leuk dat je meeleest en meeleeft! Ja, volhouden is wel een ding; kleine stapjes en een stip op de horizon helpen zeker!
  Hoe is het met jou op de opleiding? En de stage? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen.
  Een hartelijke groet van Jet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: