De 4 windrichtingen van je boek

Sinds kort heb ik een eigen kantoor via de Ondernemersladder. Het is er fijn en ik heb meer focus bij wat ik doe en bij het schrijven van mijn boek. Ik geef er trainingen, ontvang er mijn klanten en omring mij met de boeken van mijn klanten. Ik zit naast Yogastudio Soest en elke woensdagochtend start ik eerst met Dru yoga bij Ria Voerman. Daarna ga ik naar mijn kantoor en schrijf ik aan mijn boek. Want woensdag is mijn schrijfdag. Helemaal ontspannen ga ik tegenwoordig schrijven.

Focus en energie
De yogalessen zorgen voor meer focus en het kanaliseren van mijn energie. En iedere keer ben ik weer verbaasd over hoeveel meer het is dan een serie oefeningen. Het gaat over je doelen, kwaliteiten of, zoals de laatste keer, over windrichtingen. En terwijl ik daar ontspannen een serie uitvoerde, bedacht ik me ineens dat die windrichtingen ook van toepassing zijn voor je boek. Dus pas ik, met toestemming van mijn yogadocente, het iets aan en richt me op jouw schrijfproces.

Groet aan de 4 windrichtingen
In de Dru yoga is een van de oefeningen de groet aan de vier windrichtingen. Het is een reeks van houdingen waarbij je je verbindt met elk van de vier windrichtingen. Bij elke windrichting hoort een kleur, een eigenschap en een affirmatie. Die affirmaties zijn niet altijd helemaal hetzelfde, maar ik neem die uit deze les.

Deze reeks is heel geschikt om de uitdagingen aan te gaan die je in je leven tegenkomt. En laat ik eerlijk zijn, bij het schrijven van een boek zijn uitdagingen genoeg. Dus ga nu voor jezelf na welke windrichting op dit moment past bij jouw boek en jouw proces.

De start: op weg naar je doel
Je weet het zeker en neemt de beslissing: je gaat een boek schrijven. Je doel is duidelijk en je start met het bepalen van je ideale lezer, de vorm en insteek van je boek en de structuur. Je eerste achterflaptekst hoort daar ook bij. Je boekplan dus. Schrijf je fictie? Werk dan ook je personages en je verhaallijnen uit. 

Omdat je wilt zorgen dat je het binnen je deadline haalt en commitment onontbeerlijk is, maak je ook een schrijfplan: je bepaalt wat je wanneer gaat schrijven en bakent je schrijftijd af. Je richt je op het noorden. De kleur die hierbij hoort is blauw en de affirmatie is: ‘Ik ben moedig en krachtig.’ Dit gaat je helpen bij de start van je boek.

Tip:Schaf de Boekplanner aan en plan een boekstrategiegesprek met mij, zodat je zeker weet dat je de goede richting op gaat.

Je schrijfproces: delen en waarde geven
Als je het raamwerk van je boek klaar hebt, dan is het tijd om te gaan schrijven. Afhankelijk van je huidige kennis en je onderwerp start je met de research. Ben je ondernemer, dan heb je al heel veel expertise over je onderwerp en als je een autobiografie schrijft ook. Hoe mooi is het om jouw kennis te kanaliseren voor je ideale lezer en het zo te delen? Er zit zoveel waarde in een boek. Het helpt de lezer om nieuwe stappen te zetten in haar persoonlijke en zakelijke successen. Zo maak je de wereld een beetje mooier.

De windrichting die hierbij hoort is het oosten. De kleur is groen. Denk maar aan alles wat de natuur ons geeft. De affirmatie die hierbij hoort is: ‘Ik sta open en vrijgevig in het leven.’

Tip: Zoek hulp van een schrijfcoach die je begeleidt bij het schrijven en er voor zorgt dat je de ideale lezer meeneemt door het hele verhaal. Schrijf je fictie? Dan kun je feedback vragen op je verhaal. Is het geloofwaardig? Zijn de personages goed uitgewerkt en neem je de lezers mee naar de richting waarop jij wilt dat ze gaan op dat moment in je verhaal?

Worsteling en dan acceptatie
En dan gaat het even niet. Ik zie dat bij bijna al mijn klanten terug. Het moment dat ze worstelen met hun boek. Gaat het nog wel iets worden? Zit er iemand op mijn boek te wachten? Komt het ooit nog goed? Een boek schrijven is een proces en daarin groeien jij en je boek. Hoe ga je om met het moment dat je het niet meer ziet zitten en niet meer gelooft in jezelf en je boek? 

Als ik je begeleid, zie ik jouw boek zoals het er uiteindelijk uit gaat zien al voor me. Ik motiveer je graag en stel je gerust. Dit gaat over de windrichting naar het zuiden. Acceptatie. Omring je met geel of plan een boekstrategiegesprek met mij. Ik geef je advies en het uitzicht van mijn kantoor is de gele boekenkast en wand. De affirmatie die hier bij hoort is: ‘Ik accepteer alle dingen in mijn leven die ik niet kan veranderen.’

Tip: Laat het even los. Ga een week iets anders doen. Doe een schrijfoefening, kies voor een artist date of doe even niets.

Publicatie: waardeer je succes
En dan is het zo ver. Jouw boek is klaar. En op je boekpresentatie houd jij je boek in je handen. Je bent zo trots. En ik ook. Je hebt het maar gedaan. Koester dit moment. Nu is het tijd om je boodschap te verspreiden en je op je boekpromotie te richten. De windrichting is het westen. De kleur die er bij hoort is rood. Geef jezelf rode rozen of koop een mooi rood notitieboek voor je boekpromotie.  De affirmatie is liefde: ‘Ik waardeer het leven en ik houd van het leven.’

Tip: Natuurlijk start je al veel eerder met je boekpromotie. Maar laat het nu niet los. Je boekmarketing begint nu pas. 

Jouw boek
Ik welke fase van je boek sta jij en wat heb je daarbij nodig? Laat mij het weten onder dit blog of neem contact met me op voor een boekstrategiegesprek.

Wil je meer weten over Dru yoga of het zelf ervaren? Neem dan contact op met Ria Voerman van Yogastudio Soest

10 thoughts on “De 4 windrichtingen van je boek”
  1. Ik werk met Rondje Vuur ook met de windrichtingen. Zo’n prachtige metafoor ook. Dit is weer een andere variant – geweldig uitgewerkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: