Communiceren met je ogen als je een mondkapje draagt

Hè, bah! Als ik iets merk, is het mijn irritatie van communiceren met een mondkapje. Ik voel iets op mijn gezicht dat er niet hoort. Ik versta het niet zo goed wat een ander zegt. Ik zie ook minder, want ja, ik heb soms een bril op. Ik ben gewend om de hele communicatie van anderen tot me te nemen. Dat betekent zowel woord als non-verbale communicatie. Ik voel me geremd. Ik moet extra mijn best doen om goed te luisteren en de ander te horen. Deze irritatie hoor ik ook bij anderen. 

Ogen schittteren
Toch is dit niet de héle waarheid. Want als iemand vindt dat je met je ogen communiceert, ben ik het wel. Ogen liegen niet. Ogen kun je in verdrinken, kunnen voelen als een muur en je op afstand houden. Ogen schitteren, prikkelen, verleiden en kunnen je op je gemak stellen. Alleen met je ogen kun je al zonder woorden gesprekken voeren. Voelen, ervaren en echt connecten.

Congruent in je communicatie
Veel mensen zijn niet congruent in hun communicatie. Bij een volledige lach krijg je ook oogrimpeltjes te zien. Bij volledige aandacht voel je dat als je iemand aankijkt. Als je naar iemand luistert, kun je ook meer horen dan je ziet. De intonatie, de aanzet van woorden, de woorden die gezegd worden. Helaas communiceert niet iedereen congruent, zodat woorden overeenkomen met wat er echt speelt in de innerlijke belevingswereld. 

Echte verbinding op een dieper niveau
Ken je de psychologische test? Het was laatst ook in een programma op tv. Kijk iemand diep aan, gedurende 5 minuten, in elkaars ogen. De een wordt als snel ongemakkelijk. De ander gaat na 5 minuten een verbinding voelen. Wat wonderwel bij iedereen gebeurt, is dat je gaat verbinden met de ander. Ja, zonder woorden. Vanuit gevoel op diep oftewel zielsniveau, al zal niet iedereen het woord gebruiken. Mensen in conflict gaan zelfs huilen en worden zachter en opener naar elkaar. Het kost alleen tijd om het toe te laten. Bijzonder is dat. Je kunt dus echt connecten en verbinden op een dieper niveau zonder woorden. 

Je ogen weerspiegelen je gevoel
Als je verbonden bent met je gevoel, kun je dat ook laten ervaren met je ogen. Je rust, warmte en aandacht. Je boosheid en irritatie. De openheid voor de ander, of de afstand. Je ogen weerspiegelen je gevoel. Dat is ook zonder je mimiek voelbaar. Bij jezelf én bij de ander.

De uitdaging is tijd nemen
Misschien kunnen we de komende tijd meer de tijd nemen. Minder gehaast zijn in contact met anderen. Echt luisteren naar wat er gezegd wordt door de ander. En beloof je me de je in het volgende contact probeert wat langer oogcontact te maken? Kijken of het werkt? Dit zou een mooie meerwaarde zijn van deze crisis; dat we meer de tijd nemen om elkaar echt te willen zien en horen. Dat zou de wereld weer een stukje meer verbonden maken. 

0 thoughts on “Communiceren met je ogen als je een mondkapje draagt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: