Bloggen versus vloggen, wat is beter?

Het is niet altijd een eenvoudige keuze om te kiezen voor het schrijven van een blog of voor het maken van een vlog. Er zijn simpelweg situaties waarin het schrijven van een blog logischer is dan het maken van een vlog. Zo gebruik ik de blogs die ik hier schrijf voor Blogzinnig om mensen naar mijn website te leiden. Ook als je liever een vlog maakt, helpt het hebben van een actief blog je om het aantal sitebezoekers te vergroten en wordt het makkelijker om naar je producten of diensten te linken.

De ranking binnen Google
Een ander punt is dat Google geen vlog kan bekijken en dat betekent dus dat Google vlogs niet kan indexeren. Dus als je een vlog op je site plaatst, schrijf dan ook een samenvatting van je vlog. Een andere goede gewoonte is om een transcript aan te bieden van je vlog om zo je video’s in Google te laten verschijnen. Een gesproken tekst in een vreemde taal is veel moeilijker te begrijpen dan een geschreven tekst. Het is dan gemakkelijker voor mensen om een vertaling van je pagina te maken. Ook voor slechthorenden is een vlog moeilijker te begrijpen als er geen ondertiteling bij is.

Bloggen of vloggen?
Onderstaande elementen kunnen je helpen bij de keuze om te bloggen of te vloggen:

 • De keuze van het onderwerp
  Het ene onderwerp is gemakkelijker om te verwerken in een blog en een ander onderwerp is weer beter om te gebruiken in een vlog. Een moeilijk onderwerp is waarschijnlijk beter uit te leggen in een blog. Wil je toch een moeilijk thema behandelen in een video, overweeg dan om meerdere video’s te maken over dat onderwerp. Er zijn ook onderwerpen die zich beter lenen voor een vlog, omdat ze visuele ondersteuning nodig hebben. Denk daarbij aan een uitlegvideo over bepaalde functies. Zou je deze in een blog verwerken, dan kan het al snel een saai stuk worden.
 • Je doelgroep
  De keuze van een blog of vlog hangt ook af van het publiek waarop je je richt. Is jouw doelgroep visueel ingesteld, dan heeft een vlog de voorkeur. Het is wel belangrijk om erachter te komen of dit echt het geval is en niet alleen je eigen gevoel.

  Het is zowel met vlogs als blogs mogelijk om de interactie te zoeken met je publiek. Belangrijk is dat je ook reageert op deze opmerkingen onder de posts. Deze dragen weer bij aan de zichtbaarheid van jouw posts op de tijdlijn en het wordt ook gewaardeerd door je kijkers.
 • Je persoonlijke kwaliteiten
  De een kan heel vlot schrijven en de ander is een natuurtalent voor de camera. Kan jij geweldig schrijven, dan moet je dat zeker blijven doen en af en toe een vlog maken voor de variatie. Ben je in staat om de aandacht te trekken met je video’s, dan moet je zeker meer tijd besteden aan je vlogs.

  Ben je geen ster voor de camera en heb je het gevoel dat vloggen niet bij je past? Er zijn veel manieren om video’s te maken. Je kan uitlegvideo’s maken met opnames van je beeldscherm of wat dacht je van een kookvideo, waarbij je de camera richt op de ingrediënten. Weet wel dat als je met je passie bezig bent, je dat ook uitstraalt op je camera. Dus als je twijfelt, begin gewoon. Het heeft bij mij ook drie jaar geduurd voordat mijn eerste video online stond.

Je apparatuur
Het lijkt misschien makkelijk om een video op te nemen met je telefoon, maar het maken van een goed vlog kost minstens net zoveel moeite als het schrijven van een geweldig blog. Je dient goed na te denken over de video die je wilt gaan maken. Je hebt een geschikte camera nodig en vaardigheden om de video te bewerken. Daarnaast check je: zijn je opnames goed, ziet de omgeving er goed uit, heb je geen ruis in je audio en is de uitleg in je video helder?

Je video’s hoeven echt niet perfect te zijn, maar je wilt wel dat je kijkers betrokken blijven. Bovendien heb je een fatsoenlijke transcriptie en ondertiteling nodig.

Dus wat is beter, blog of vlog?
Dat hangt er vanaf: van het onderwerp, je doelgroep en jouw persoonlijke kwaliteiten. Ik adviseer je om te kiezen voor een creatieve mix. Vloggen kost je waarschijnlijk meer tijd dan het schrijven van een blog, maar vlogs zijn een geweldige manier om met je publiek in contact te komen. 

Wil je graag een keer sparren om te kijken wat voor vlogs jij kan maken? Neem dan vrijblijvend contact met me op en dan geef ik je mijn drie gouden tips.  

Bron/geïnspireerd door: Yoast

0 thoughts on “Bloggen versus vloggen, wat is beter?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: