Ben jij ook zo gefocust als een goudvis?

Bij de buren staan twee klusauto’s voor de deur. Gewone witte busjes. Ik zie een kleine man uit het busje komen, met een metalen strip in zijn hand. Hij loopt weer terug naar het busje en dan het huis in. Twee seconden later zie ik hem buigend weer uit het huis komen, hij beweegt wat met zijn armen. Wat zou hij nou doen? Dan zie ik de kat en vlak erna een tweede klusjesman. De kat rook zijn vrijheid en wilde ervandoor. De mannen verdwijnen uit beeld en even later zie ik de grote van de twee mannen – in korte broek, blote bast – met de kat lopen. Ietwat ongemakkelijk opgetild onder z’n voorpoten. Hup, naar binnen, zodat de mannen aan het werk kunnen. 

Hoe doe jij dat met afleiding? Met een kat die ontsnapt of social media die je in de fuik van verslaving trekt. Ik merk de laatste tijd aan mezelf dat die afleiding ervoor zorgt dat ik weinig gedaan krijg. Ik zeg weleens: ik heb de focus van een goudvis. Er zijn verschillende zaken waar ik door afgeleid kan raken. De deurbel is er zo eentje. Gelukkig gaan de kinderen steeds vaker met hun eigen sleutel naar binnen. Dan kan ik tenminste de keuze maken om te blijven werken. Als ze aanbellen dan ‘moet’ ik naar beneden en voor ik dan weer boven ben, heb een glas water gepakt en een gesprekje met het thuiskomende kind gevoerd. Weer een half uur voorbij.

Social media leidt af
Social media kan ook zo’n afleider zijn. Dan is je berichtje voor op Facebook klaar en geplaatst en dan is er weer een nieuw vlog van een gezin dat ik volg in Amerika of een vriendin die iets heeft gepost. Ook nare berichten uit de samenleving triggeren dat ik erg blijf hangen. Zo ontzettend onhandig en onproductief. Lastig die balans tussen er zijn voor je werk en werk gedaan krijgen. Deze periode met alle onrust die dat met zich meebrengt, maakt het me niet gemakkelijker merk ik.

Lichamelijke ongemakken
Ik kamp al een tijdje met een blaasontsteking die ook na zes kuren nog niet over is. Mijn lijf vraagt er aandacht voor, heeft het er druk mee. Ik ben moe, prikkelbaar en kan minder hebben. Tegelijk ‘vind’ ik dat ik gewoon kan werken. Als ondernemer is dat ook een precair evenwicht. Dat gaat niet elke keer en dan val ik soms in de valkuil van de social media. Het is een naar cirkeltje om weer uit te komen. Dat gaat vooral over bewustzijn, in het nu zijn, je lijf voelen en er aandacht aan geven.

De energie van anderen
Er is in mijn privé-omgeving vaak ook genoeg te beleven. In mijn samengestelde gezin zijn er nog vier andere mensen die hun eigen leven en gedoe hebben. Daarin heb ik mijn eigen energie te bewaken. Ook mijn klanten nemen hun eigen dingen mee in de samenwerking. Zeker als je wat minder in je eigen energie zit, is het van belang om je lijf te blijven voelen. 

Wat doe ik aan zelfzorg?
Ik ben weer begonnen met mediteren. Ik heb een geweldige yoga nidra sessie die helpt lekker wakker te worden en mijn lijf echt te ontspannen. Mijn stappenteller helpt me genoeg beweging te pakken en buiten te zijn. Daarnaast probeer ik echt acht uur te slapen en goed te eten, voldoende water te drinken, te ontspannen en veel te lachen. Elke dag een paar keer van mijn werkplek af, op andere plekken werken of schrijven en mezelf wat ruimte te geven. Een continu proces. Hoe doe jij dat met jezelf en je lijf? Ik lees graag je reactie hieronder.

0 thoughts on “Ben jij ook zo gefocust als een goudvis?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: