Ben je gelukkiger als je ‘succesvoller’ bent als ondernemer?

Een grote groep ondernemers gaat er écht he-le-maal voor. Voor de volle 100%, als het over hun bedrijf gaat. Voor hen is het alles of niks. Die kiezen keihard voor: ‘no matter what’. Voor hen werkt dat blijkbaar, die manier van werken. En dat is prima. Maar werkt dat ook voor jou?

Ik hoor regelmatig de verhalen van soms zelfs heel succesvolle ondernemers. Die een hoge omzet draaien. En die daar geweldige dingen over vertellen. Niks mis mee. Helemaal niks zelf. Ik luister er graag naar, want ik leer ervan en het inspireert mij enorm!

En oké, ik geef toe: ik ben wel eens jaloers. Dat wil ik stiekem soms ook wel, zo’n echt mega hoge omzet. Want hoe gaaf is dat. Ja toch? 

‘Alles of niks’ werkt niet voor mij
Maar hoe ik ook mijn best doe, mijn manier van werken is het niet. Ik heb het geprobeerd. Keer op keer. En nog eens. En ja, ik vind er soms van alles van, dat ik mezelf niet gewoon kan houden aan de soms geweldig mooie omzetdoelen die ik met mijn hoofd had bedacht. Dat ik de strakke en gelikte overzichten die ik maakte niet altijd even goed volg. En dat ik de voornemens die ik had veel te snel weer ben vergeten. 

Maar ik word vooral doodongelukkig van de manier van ondernemen die gaat over ‘knallen, knallen, knallen’.

Waarom ik ‘anders’ wil zijn dan al die anderen
Als ik iets wil afdwingen wat niet of nauwelijks werkt, kan ik beter een andere keuze maken. Iedere keer kom ik weer terug op een andere manier van ondernemen. Eén die mij wel past. Waar ik vrolijk van word en energie van krijg. En die me moeiteloos af gaat.

 • Het is een manier van werken die zorgt voor inzicht, overzicht, structuur en focus.
 • Wat bijdraagt aan rust in mijn hoofd. 
 • Ik ervaar meer geluksmomentjes. 
 • Het maakt van mij een leuker en blijer mens. 
 • Ik kan er anderen ongelooflijk goed mee helpen.
 • En wellicht het meest belangrijk: ik word er gelukkig van.

Ik ben niet van de ‘no matter what’, jij wel?
Als ik steeds kies voor een manier van werken die op dat moment niet helemaal past bij wie ik ben en wat ik uitdraag, dan loop ik leeg. Tijdens zo’n periode van krampachtig proberen maakt mijn hoofd onnodig veel overuren, doordat ik mezelf dingen opleg die MOETEN op een manier die soms zelfs volledig ingaat tegen wie ik ben en waar ik voor sta. 

Het is blijkbaar NIET mijn manier van werken. Dan loop ik vast. En ik word er doodongelukkig en doodmoe van!

Wat jouw keuze ook is: doe wat bij JOU past
Oké. Ik geef toe. Zo af en toe probeer ik het nog wel eens. Ik laat me dan weer verleiden om er ook he-le-maal, de volle 100% voor te gaan.

 • Het is meestal een periode waarin ik het even lastig vind ‘gewoon’ mijn plek in te te nemen en mezelf laat zien aan de wereld op een manier die mij écht goed past, ondanks wat een ander denkt, vindt of zegt. 
 • Dat is altijd op een moment waarop ik niet zo lekker in mijn vel zit.
 • Ik probeer mezelf dan van alles wijs te maken en dingen aan te praten die eigenlijk niet goed of helemaal niet bij mij passen.
 • Ik laat me verleiden door uitspraken van andere ondernemers, zonder voldoende te onderzoeken of dat ook echt bij mij resoneert.
 • De keuzes die ik in zo’n periode maak dragen meestal niet bij aan mijn échte dromen en verlangens. 
 • Omdat ik vind dat als het al die andere ondernemers lukt, mij toch ook ‘gewoon’ moet lukken. Nou ja, daarmee probeer ik mezelf dan te overtuigen. 

Wijsheid komt met de jaren. Inzicht ook, gelukkig
Ouder en wijzer maak ik gelukkig steeds minder vaak de keuze weer even te willen uitproberen of de manier van werken van een ander heel misschien toch ook een ietsepietsie bij mij past.

Want eigenlijk weet ik iedere keer vooraf al dondersgoed dat dat niet zo is. Dat ik op zo’n moment, in plaats van weer uitproberen, alleen maar voor mezelf hoef te kiezen. Even wat extra aandacht te nemen voor wie ik ben, wat ik doe en waar ik blij en gelukkig van word.

‘Moeiteloos ondernemen’ gaat over jou, als mens én ondernemer
Wat ik wél heel erg graag wil, doe en uitdraag, is ‘moeiteloos ondernemen’. Dat is een manier van ondernemen die mij veel beter past. Ook al word ik daar niet per definitie stinkend rijk van. En dat is oké, want dat is niet waar ik naar streef. Ik heb andere dromen en idealen.

‘Moeiteloos ondernemen’, dat is waar ik gelukkig van word
Het is een manier van ondernemen waar ik energie van krijg. Waar ik anderen mee inspireer en ze zelfs heel goed mee kan helpen. Die ik met heel veel liefde en plezier uitdraag. 

Je bedrijf draait om jou en niet andersom
Ik ervaar dat andere ondernemers er ook intens van genieten, van die manier van ondernemen. 

 • Omdat JIJ centraal staat, en niet jouw cijfers.
 • Jouw dromen, wensen en verlangens zijn leidend. Die zetten we als stip op jouw horizon. En daaromheen bouwen we jouw bedrijf.
 • Samen zoeken naar een manier van werken die bij jou past en daarop passen we jouw bedrijf aan. In plaats van dat jij je steeds weer moet aanpassen aan dat wat goed is voor jouw bedrijf.

Wil jij dat ook?
Denk je na het lezen van bovenstaande: Ja Son, dat spreekt mij ook wel aan? Wil jij onderzoeken hoe ‘moeiteloos ondernemen’ er voor jou uitziet? Dan nodig ik je hierbij uit voor een Inzichtsessie, zodat we samen even kunnen kijken wat er voor jou en jouw bedrijf mogelijk is. 

4 thoughts on “Ben je gelukkiger als je ‘succesvoller’ bent als ondernemer?”
 1. Dank voor je blog. Wat fijn dat een ieder kan kiezen hoe te ondernemen. Wordt blij van ondernemen vanuit mezelf.

  1. Het is inderdaad fijn dat iedereen kan kiezen op welke manier hij / zij wil ondernemen. Jij doet dat ook heel goed, dat ondernemen vanuit jezelf. Dat is alleen al te lezen in de (bijna) dagelijkse astrologie berichten die ik regelmatig van jou lees…

 2. Mooi, Sonja. Geef deze andere boodschap aan NL door. “Knal” het liefdevol vanuit moeiteloosheid de wereld in, op jouw tempo.

  Je weet het waarschijnlijk ook dat die hoge omzetten van die miljoenen business ook vaak een keerzijde hebben en daar hoor je niemand over. Trouwens die miljoenenbusiness, daar gaat vaak wel vele jaren overheen voordat ze het bereiken. Het is een optelsom van vele/meerdere jaren omzet bijelkaar optellen. Echt waar! Ik krijg daar kromme tenen van.

  Ik ben ook regelmatig aan het knallen en next level business aan het bouwen. Waarom? Om de muurtjes om mijn ziel af te breken, mezelf te helen en nog meer vanuit mijn hart en authenticiteit te ondernemen. Het is mijn manier en ik juig het toe dat iedereen het op zijn of haar eigen wijze doet. Ja, op mijn eigen-wijze, want van die anderen werkt voor mij ook vaak niet;-)
  Wens je veel goeds toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: