Banner-afbeeldingen maken voor je blog

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Maar voordat iemand de 1000 woorden heeft gelezen, heb je een goede afbeelding nodig. Met de Open Graph functie van je website zorg je ervoor dat jouw blog op social media er gelikt uitziet. Dat wil zeggen dat, zodra jij de url op een social media site plaatst, de rest van je blog automatisch wordt gegenereerd. Dit is vaak de titel van het blog, een kort intro en de afbeelding.

Afhankelijk van het thema van je website kan het zijn dat deze afbeelding in de banner van je blogartikel staat of als uitgelichte afbeelding op de pagina. Per thema is dat verschillend, maar ook de grootte van de afbeelding kan verschillen. In dit blog geef ik je de basisstappen voor het maken van je afbeeldingen voor je blog. Met deze stappen kun je straks voor ieder blog de juiste afbeeldingen creëren.

Stap 1
Je hebt een blog geschreven en daar heb je afbeeldingen voor nodig. Je kunt op verschillende sites rechtenvrije afbeeldingen vinden. Wil je daar meer over weten, lees dan dit blog van Marije: Waar vind je goede foto’s voor bij je blogs?

Bij deze stap is het belangrijk dat je je focust op afbeeldingen in landscape formaat, ook wel liggende foto’s genoemd. Dat heeft met de verhouding van de meeste banner-afbeeldingen te maken. Deze beslaan de totale breedte van het beeldscherm. Afhankelijk van het ontwerp is de hoogte meestal een geforceerde hoogte. Een afbeelding in portrait formaat is daarom niet geschikt hiervoor.

Stap 2
Vervolgens moet de afbeelding worden bijgesneden (gecropt) tot het juiste formaat. Ik heb daar voor mijzelf een template gemaakt in canva.com.

In de website van Slim Online Video gebruik ik verschillende formaten. Zo heeft een evenementen feed een ander formaat dan de portfolio afbeeldingen. Ook voor een blog heb ik weer een ander formaat nodig. Voor het blog van Blogzinnig is een formaat van 1000px bij 500px ideaal. In Canva heb ik hiervoor een template gemaakt en upload ik de gekozen afbeelding. Vervolgens schuif ik de afbeelding, zodat hij mooi is uitgelijnd.

Stap 3
Dan download ik de afbeelding naar de computer en pas ik nog een laatste stap toe. Het bestandsformaat is vaak te groot. Hoe kleiner de afbeelding is hoe sneller deze laadt in een blog. Met de Google app Squoosh verklein ik heel eenvoudig de afbeelding, zonder dat de kwaliteit verloren gaat.

Stap 4
Eerst geef ik de afbeelding de naam van het blogartikel. Dit zorgt voor een goede vindbaarheid van mijn blog. 

Stap 5
Tot slot upload ik de afbeelding naar mijn website en koppel hem aan het betreffende blog. In sommige thema’s wordt de afbeelding niet geladen bij een link. In dat geval kun je gebruik maken van de plugin van Yoast. Bij het tabje ‘social sharing’ kun je opnieuw de afbeelding toevoegen. Zodra de link wordt gedeelt op social media komt de afbeelding bij je blogpost te staan.

In de video hieronder laat ik je zien hoe je stap 2 en stap 3 doet.

0 thoughts on “Banner-afbeeldingen maken voor je blog”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: