Als je weggaat, dan ga ik naar 80 meter

Een zin die ik ontzettend vaak gehoord heb van mijn lief: “Als je weggaat, dan ga ik naar 80 meter.” Een uiting van liefde, vond ik. Pure chantage, vond mijn moeder. Ik lachte het weg, zo serieus moest ze het niet nemen. 

Beetje overdreven
In het duikercircuit is het bekend dat je niet zomaar naar 80 meter diepte kunt duiken. Zonder hele specifieke voorbereidingen duik je namelijk je eigen dood tegemoet. En dat is waar mijn lief op doelde. We waren allebei duikinstructeur en op deze manier gaf hij aan dat hij zonder mij niet veel om het leven gaf. Een beetje overdreven vond ik, maar ik ben er nooit tegen in gegaan. Als hij zo zijn liefde voor mij wilde uiten, tja, wie was ik dan om aan te geven dat hij dat niet meer mocht zeggen?

Stel je eens voor
In de loop van de jaren is die zin een soort feit geworden. Heel vreemd, als je iets continu blijft herhalen, begin je er simpelweg in te geloven. Of ik er uiteindelijk 100% in geloofde, denk ik niet. Wel dat ik ontzettend bang was wat er zou kunnen gebeuren als ik daadwerkelijk de relatie zou beëindigen. Stel je eens voor dat… En ik hou van hem, dus dat zou ik hem toch nooit aan kunnen doen…?

Woorden hebben kracht
Nee, ik heb niet de verantwoordelijkheid voor zijn leven op me genomen. Maar op de een of andere manier voelde ik me steeds minder vrij. Ik begreep nooit zo goed waarom, ik kon mijn vinger er niet op leggen. Nu zie ik het, nu weet ik het. Het is de energie waar je je mee omringt die je leven bepaalt. De woorden die je vaak hoort, hebben kracht, zoveel kracht. Onderschat het niet, want geloof me, het is een lange weg terug naar waar je wilt zijn.

Kies zorgvuldig
Omring je daarom met woorden die jou een goed gevoel geven. Zorg ervoor dat je minder ‘moet’ en bedenk dat alles een keuze is. Je kunt inderdaad beargumenteren dat je nou eenmaal elke dag moet eten, slapen om te leven. Toch kun je kiezen voor het leven, voor jouw leven. Het voedsel zorgt ervoor dat je meer van je leven kan genieten, en slapen zorgt ervoor dat je lichaam energie opbouwt. Luister kritisch naar je eigen woorden en die van de mensen om je heen. En kies je taal zorgvuldig. 

Bewaak je grenzen
Zeker, ik hou van geintjes en spelen met woorden… Maar bewaak je grenzen, de kwaliteit van je leven hangt er vanaf. Enne… mocht je nieuwsgierig zijn, ja ik ben uit de relatie gestapt en nee, hij is nooit naar 80 meter gegaan. Thank God!

Het gelebalgevoel is een woord dat mij gekozen heeft. Ben je benieuwd hoe dit woord jou ook kan helpen, volg dan mijn Facebookpagina.

1 thought on “Als je weggaat, dan ga ik naar 80 meter”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: