Als je maar niet denkt dat je meer bent dan een ander

Dat lijkt wel een van onze grootste angsten te zijn. Dat anderen denken dat jij denkt dat je meer bent dan een ander. Dit is geen schrijffout; dit is exact wat het is. We zijn vaak bang dat anderen denken: die zal wel denken dat hij meer is dan een ander. Meestal zijn we helemaal niet zo bang voor onszelf (wij weten wel dat we niet neerkijken op anderen); we zijn bang voor wat anderen van ons denken. Want o jee, als anderen dat denken, zou er dan toch een kern van waarheid inzitten?

Meer zijn dan een ander is helemaal niet erg
Als ik iets beter kan dan jij, dan kan ik het jou leren. Of ik kan het voor je doen, het van je overnemen. Als ik iets wil leren, dan heb ik graag dat ik dat doe van iemand die beter is dan ik, anders wordt het een groot gestuntel. Dus wat is er dan mis met meer zijn dan een ander in een bepaald deeltje van je leven? Zo lang je maar niet neerkijkt op al die anderen die het iets minder goed doen dan jij. Want die anderen hebben kwaliteiten waar jij niet aan kunt tippen.

Waar ben jij heer en meester in? 
En als je dat nog niet bent, waar zou je heer en meester in willen worden? Al was het alleen maar puur voor de lol? Zou je kunnen genieten van dat gevoel? Niet omdat je beter bent dan anderen, maar omdat je trots bent dat je zelf elke keer een stapje verder bent gekomen? Kun je ook trots zijn op de dingen die je juist makkelijk afgaan? Blij en dankbaar zijn voor dat talent?

We hebben onze talenten niet voor niets
We zijn niet goed in dingen om daar niets mee te doen. We hebben niet allerlei ervaringen om er niets mee te doen. Mijn overtuiging is dat we dat allemaal hebben omdat we er anderen mee kunnen helpen. Niet alleen maar om te dienen, maar ook om een inspirerend voorbeeld te zijn. Heb jij een voorbeeld? Ben jij een voorbeeld? 

De Visiegraaf
Ik ben Esther van Berk, de Visiegraaf. Ik maak socialmediavideo’s met ondernemers die de wereld een beetje beter en mooier willen maken. Korte, krachtige kennisvideo’s waarin jij als ondernemer anderen inspireert, motiveert en adviseert. Ik denk graag met jou mee om te kijken hoe we jouw bedrijf aan meer klanten en meer omzet kunnen helpen. Mail me voor een gratis en vrijblijvend online strategie-gesprek. Ik geef je sowieso suggesties voor een succesvolle aanpak. Ik zie je graag!

Afbeelding: archetype De Heerser, door Esther van Berk

0 thoughts on “Als je maar niet denkt dat je meer bent dan een ander”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: