Als het even tegenzit

Als je keihard je kleine teen stoot als je uit bed stapt. Woorden hebt met je partner, vlak voordat er een klant belt. Je koffie over je toetsenbord morst. Je klant niet komt opdagen. Je migraine hebt tijdens die ene belangrijke afspraak. Je computer crasht en blijkt dat je je bestand niet hebt opgeslagen. Dat je inkomsten door omstandigheden minder blijken dan je had gehoopt. En dan aan het eind van zo’n dag niet kunt slapen als je eindelijk in bed ligt…

Je wilt ervan af…
Het kan iets groots zijn, waardoor je van de leg raakt. Een andere keer is het iets kleins waarvan je totaal in de war raakt. Wat de oorzaak ook is, het gevoel is hetzelfde. Je wilt ervan af!

Allemaal afleiding
Als het even tegenzit, krijg je vast wel eens te horen dat je niet moet opgeven en gewoon moet doorgaan. Dat je niet bij de pakken neer moet zitten. En stug moet blijven volhouden. Dat kan een manier zijn om ermee om te gaan.

Wat je wellicht beter helpt, is onderzoeken waar het écht over gaat. Want waar was je met je gedachten toen je je teen stootte, je koffie morste of lelijk deed tegen je partner?

Waak ervoor dat je je niet focust op de gebeurtenis zelf, want dat is afleiding. Dat is niet waar het écht over gaat. Het ene willen en het andere doen kan dat soort ‘onhandige situaties’ opleveren. Je kunt ze voorkomen door even wat tijd en aandacht te nemen voor de tips hieronder.

3 Tips voor als het even tegenzit

  1. Stop ermee om ertegen te vechten. Beweeg mee. Stap uit de situatie. Neem letterlijk even afstand. Ga iets anders doen. Maak een wandeling of slaap er een nachtje over, voordat je besluit wat je volgende stap is.
  2. Voorkom dat je reageert vanuit emotie. Dat verergert de situatie veelal en de kans bestaat dat je achteraf spijt krijgt van jouw reactie. Voel wat er écht gebeurt, als dingen anders lopen. Wat is je onderliggend verlangen op dat moment? Waar heb je op dat moment écht behoefte aan?
  3. Vraag hulp en neem een mentor in de hand als je er in je eentje niet uitkomt. Je leert er enorm veel van, door hulp te vragen. Zij stelt je de juiste vragen doordat zij je door jouw weerstanden heen helpt, waardoor je sneller in staat bent de juiste keuzes te maken en duidelijker te communiceren.

Wees mild
Wat de oorzaak ook is dat je leven anders verloopt dan je had bedacht, wees vol zelfliefde en zelfcompassie. Boos zijn of jezelf veroordelen hoe de dingen gaan, heeft geen zin. Daar doe je vooral jezelf tekort mee. Dingen gaan zoals ze gaan. Daar heb je mee te dealen.

Observeer en leer
Het doet er niet toe wat er gebeurt in jouw leven of wat zich afspeelt in jouw bedrijf! Waar het wél over gaat is hoe jij ermee om gaat. Hoe jij jouw leven leeft. Met bovenstaande 3 tips heb je wél controle over de manier van reageren met de situatie waarin je je bevindt.

Ga daarom goed na wat je nodig hebt. Dat is een keuze, die alleen jij kunt maken…

En als je daarbij niet onnodig lang in je eentje wilt blijven tobben, maak dan gewoon een afspraak voor een Inzichtsessie. Kijk ik even met je mee. Dan gaat het allemaal nét wat makkelijker en sneller dan in je eentje.

8 thoughts on “Als het even tegenzit”
  1. Wat is dit herkenbaar Sonja. Echt. En vooral de eerste is zo ontzettend belangrijk en dus ook lastig, want alles waar je tegen vecht, wordt alleen maar groter.
    Echt
    Dus die eerste is zo belangrijk… vanuit mijn ervaring.
    Mooi blog!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: