Als de sluizen eenmaal opengaan voor video

Zes jaar geleden fotografeerde ik iemand die me bij binnenkomst geen hand wilde geven. Niet omdat dat niet mocht of kon, maar omdat hij letterlijk het zweet in zijn handen had staan van angst. Zo verschrikkelijk vond hij het om op de foto te gaan.

We zijn eerst maar eens koffie gaan drinken, heerlijk aan de praat geraakt, en zo gingen we al pratend de fotosessie in. Het resultaat was een enorm gezellige middag, en een serie foto’s waar de man nog altijd dolgelukkig mee is (zijn woorden). Ik kreeg drie zoenen bij het afscheid en we hebben nog steeds contact met elkaar. 

Oerangst
Veel mensen vinden het verschrikkelijk om gefotografeerd te worden. En nog veel meer mensen hebben dat met video. Het voelt naakt en kwetsbaar om vastgelegd te worden en zo openlijk zichtbaar te zijn voor de buitenwereld. Iedereen kan er iets van vinden. Iedereen kan iets van jóu vinden. We zijn als de dood voor nare reacties op sociale media. Het raakt aan een oerangst. Mag ik er wel zijn? Ben ik wel goed genoeg? 

Een stuwmeer
Wat ik tegenwoordig bijna altijd meemaak, is dat mijn klanten bijna niet te stoppen zijn als ze een keer op gang zijn gekomen met het maken van video’s. In gedachten vergelijk ik het met een stuwmeer. Je bent je als ondernemer vaak helemaal niet bewust dat je een stuwmeer hebt aan kennis en ervaring, waar je eindeloos uit kunt putten. Ik ben tekstschrijver geweest en weet precies die vragen te stellen waardoor de sluizen opengaan. Soms lijken die deuren een beetje roestig, of verstopt, maar ze zijn er altijd. Het begint meestal met een klein stroompje aan ideeën en ineens breekt er iets door. Dan is de stroom aan inspiratie en onderwerpen bijna niet meer te stuiten. Het een leidt tot het ander, het borrelt en bruist en het stroomt.

Bruisen van energie
Dan valt ook alle angst weg, omdat je weet: hier kan ik mensen mee helpen, dit is wat ik kan, dit is wat ik doe, dit is wie ik ben. Een enorm gevoel van overvloed en rijkdom – plus de overwinning op jezelf. Omdat je door die angst heen bent gegaan en ervaart wat er is aan die andere kant. Geen lijden, maar dankbaarheid dat je dit in de wereld mag brengen. Dat je mensen mag raken met wat jij te vertellen hebt. Dat er zoveel is in jou dat gezien mag worden. Niet om je ego te strelen, maar omdat het anderen inspireert en motiveert om meer uit hun leven te halen.

Meer weten?
Op 16 februari geef ik een gratis online webinar: Laat zien waar je voor staat in 5 stappen. Je bent van harte welkom om aan te sluiten! https://www.devisiegraaf.nl/webinar/

Ik ben Esther van Berk, de Visiegraaf. Ik maak socialmediavideo’s met ondernemers die de wereld een beetje beter en mooier willen maken. Korte, krachtige kennisvideo’s waarin jij als ondernemer anderen inspireert, motiveert en adviseert. 

0 thoughts on “Als de sluizen eenmaal opengaan voor video”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: