7 Redenen om toch door te gaan

Wanneer je al jaren regelmatig aan het worstelen bent met je bedrijf komt er een moment dat je denkt: zo kan het niet langer. Je weet dat als je op deze manier door blijft gaan, jij jezelf en dus ook je bedrijf ervan weerhoudt om te groeien. Toen ik op dat punt stond besefte ik niet hoe dicht ik bij die doorbraak was waar ik al jaren mijn best voor deed. Ik ben doorgegaan, waardoor ik nu groei als een speer. Dit is wat ik ontdekte.

Is dit wat jij als ondernemer wil?
Ik had altijd het idee dat ik pas écht ‘serieus’ aan de slag kon met mijn bedrijf wanneer alles op zijn plaats stond. Dat mijn backoffice tiptop was ingericht, de boel gesmeerd liep, ik door slimmer te werken geen last meer had van technisch ‘gedoe’, omdat ik gebruik maakte van systemen. Maar dat ik dat allemaal zelf moest doen en bedenken. Helaas werkt het niet zo. Op deze manier was ik er nooit helemaal klaar voor om echt te beginnen. Ik bleef maar worstelen en dacht steeds: ‘Ik moet nu eindelijk beginnen. Daar doe je niet alleen de wereld, maar vooral ook jezelf en jouw dierbaren en klanten een enorm plezier mee!’ Toch kwam het er niet van. 

Totdat ik leerde dat je niet alles zelf moet proberen te doen. Loop je tegen dingen aan die je nog niet weet? Vraag dan hulp, zodat jij jouw rol kan innemen en jij je kunt richten op het inhoudelijke werk dat alleen jij kunt en je meer mensen kunt helpen op een manier die voor jou past.

Het is mijn overtuiging dat een onderneming alleen ‘werkt’ als jij je als ondernemer met je aandacht richt op dat waar je hart ligt. Dat je doet waar je écht blij en gelukkig van wordt en je energie en inspiratie krijgt van dat wat je doet. Dat is wat jij als ondernemer nodig hebt om het verschil te maken.

Weet jij wat je wilt bereiken?
Als je niet weet wat je wilt, dan is het lastig welke aandachtsgebieden op welke manier aandacht behoeven. En dus ben je ook niet in staat je plannen om te zetten in concrete en haalbare doelen. Waardoor de kans op afleiding enorm groot is.

Praktische zaken die ondernemers vaak als ‘gedoe’ ervaren
Ik weet als geen ander hoe fijn het dan is om met een ander te delen waar je tegenaan loopt en om hulp te vragen. Zonde als je in je eentje blijft tobben. Bij het ondernemerschap komt zoveel kijken en het zijn vaak de kleine, maar o zo belangrijke dingen waar je niet aan toe komt of die je steeds uitstelt. Hierdoor worden je ‘to do’ lijsten steeds langer en je loopt telkens achter de feiten aan. Zo blijven je wensen en dromen alleen maar plaatjes in je hoofd.

Als jij je in één of meerdere van onderstaande punten herkent, weet dan dat ondernemen écht veel leuker en makkelijker kan. Zonder een hoop gedoe, getob en gemopper. Want hoe is het anders mogelijk dat jij voldoende tijd en energie hebt om met jouw bedrijf jouw droom te leven?

 • Je bent een wandelende actielijst, omdat je alles in je hoofd wilt onthouden en denkt dat dat beter werkt dan dat je alles opschrijft en écht overzicht hebt. Terwijl je regelmatig dingen vergeet en er overal losse briefjes slingeren.
 • Het ontbreekt je aan overzicht en structuur en je hoofd lijkt vaak over te lopen.
 • Je computer lijkt wel een rommella. Het is een grote vergaarbak van bestanden, waardoor je vaak een hoop tijd kwijt bent met zoeken.
 • Je agenda gebruik je wel, maar niet altijd. Omdat je denkt dat je sommige afspraken wel kunt onthouden. Gevolg: je vergeet wel eens een afspraak of je maakt dubbele afspraken.
 • Je hebt een overvolle mailbox die je gebruikt als archief, waardoor je je gek zoekt als je iets nodig hebt. Je kunt je niet voorstellen dat je mailbox maar één scherm groot kan zijn.
 • Je bent enorm goed in het helpen van anderen. Dat doe je keigoed, je hebt er niet voor niets je werk van gemaakt. Hulp vragen en ontvangen is echter iets wat je niet gewend bent. Eigenlijk ook zelden tot nooit doet. Gevolg: uren tijdverlies, omdat je geen hulp vraagt of onnodig veel extra tijd kwijt bent, omdat je niet van het bestaan van een handige manier van werken kent.

Je hoofd is overvol
En dat is geheel onnodig. Je hoofd zit vol met kleine tot hele grote dromen. Boodschappen van vandaag. De kledingmaten van je kinderen, man en jezelf. Ingrediënten voor het gerecht dat je volgende week wilt koken. Prijzen en aandachtspunten die je in een offerte wilt schrijven. De opzet van je online programma heb je in je hoofd al uitgewerkt, maar als je het op wilt schrijven blijk je een paar essentiële onderdelen te zijn vergeten. Tegelijkertijd ziet het er op papier anders uit, wat je laat verbazen over je eigen kunnen, waardoor je gelijk enorm geïnspireerd bent. Binnen een uur staat de hele opzet en heb je zelfs al een opzet gemaakt voor hoe de training eruit gaat zien.

Stel je eens voor dat ondernemen niet langer betekent dat je alles in je eentje moet blijven doen.

7 Tips hoe dat anders kan
Ondernemen hoeft niet alleen maar hard werken en een eenzame strijd te zijn. Bedenk waar jij als ondernemer tegenaan loopt, waardoor groei van je onderneming achterwege blijft. Zoek naar een oplossing.

Zie hieronder mijn 7 tips hoe het anders kan.

 1. Schrijf Morning Pages, zodat je iedere dag fris begint en inzicht krijgt in wat je werkelijk bezighoudt. Het enige wat je hoeft te doen is opschrijven wat er in je hoofd zit. Oftewel: je hoofd he-le-maal leeg schrijven. Je gaat je verbazen wat je daar hebt opgeslagen, soms al vele jaren lang. Vaak is dat net even anders dan dat je met je hoofd had bedacht. Door het schrijven van Morning Pages begin je je dag ontspannen en met een opgeruimd hoofd.
 2. Ga op zoek naar een buddy, zodat je elkaar scherp houdt en motiveert.
 3. Zorg dat je je backoffice beter op orde krijgt, waardoor je handiger en efficiënter werkt en een hele hoop ‘gedoe’ en tijd bespaart. Zo voorkom je uitstelgedrag en houd je focus.
 4. Stel haalbare en concrete doelen, waardoor je inzicht hebt in je prioriteiten.
 5. Zorg ervoor dat je voor elkaar krijgt wat jij voor ogen hebt. Bijvoorbeeld door grotere stappen te zetten in kortere tijd. Maak het verschil, doordat je alles nét even sneller doet.
 6. Geef toe dat het soms lastig is in je eentje als zzp-er. Vraag hulp aan een coach of trainer, waarmee je regelmatig spart en brainstormt en die je af en toe een liefdevolle schop onder kont geeft.
 7. Word lid van een MasterMind groep en maak gebruik van mensen met meer ervaring dan jij. Mensen die je om raad en advies kunt vragen, die met je meedenken en je uitdagen.

Op die manier kan jij je dromen waarmaken!

Hoe kan ik helpen?
Ik help graag vrouwen die écht een verschil willen maken. Die een droom hebben en die graag in de wereld willen neerzetten. Het zijn ondernemers die het ‘gedoe’ zat zijn en inzien dat delen van ervaringen belangrijk is om inzicht te krijgen en de volgende stap te zetten. Die (h)erkennen dat ze eigenlijk het liefst alles zelf willen doen, maar ervaren dat dat voor en hoop getob zorgt en onnodig veel tijd en energie kost.

Geef toe: je hebt behoefte aan tips die voor jou belangrijk zijn, zonder dat je daar zelf urenlang naar op zoek moet. Want je bent je er nu van bewust dat je werkzaamheden een stuk sneller en eenvoudiger kunnen.

Kom je er in je eentje niet uit, laat me dan met jou meedenken tijdens een gratis (!) Inzichtsessie, zodat je jouw ‘gedoe’ tot een minimum beperkt en jij de juiste stappen kunt zetten. Ik wil graag met je sparren, brainstormen en je daar waar nodig aansporen, je een liefdevolle schop onder je kont geven, en je af en toe streng toespreken als je twijfelt of je wel ‘klaar bent voor de volgende stap’. 

Blijf altijd geloven in jezelf, zodat je die authentieke onderneemster wordt die haar passie leeft, omdat je doet waar je goed in bent en waar je blij en gelukkig van wordt. En blijf altijd je droom najagen, omdat je weet dat DAT is wat je te doen hebt en dat ook is waarmee jij een ander het beste helpt.

4 thoughts on “7 Redenen om toch door te gaan”
 1. Dag Sonja,

  Ik ben zo blij met jouw tips en adviezen. Het lijken open deuren, maar het is enorm waardevol. Als je jouw kennis en ervaring in een boek zou verzamelen, zou je daar heel veel ondernemers mee kunnen helpen…

 2. Goed dat je het nog even benoemd, van die open deuren. Want om je klant én goed van dienst te kunnen zijn, zal je ze stapje voor stapje het hele proces moeten laten zien én laten ervaren. Dusss… Met stap 1 beginnen (en niet stap 10, waar jij misschien al bent). En kiezen voor kleine, haalbare stapjes, in plaats van reuzenstappen. Daarmee vergroot je ook nog eens de kans van slagen en dat het geleerde beter beklijft…

 3. ‘Hulp vragen en ontvangen is iets wat je niet gewend bent.’ Zo was het inderdaad voor mij en het gaat nog steeds niet ‘vanzelf.’ Fijn dat jij dat snapt, en precies op de goede momenten de goede dingen weet aan te reiken!

  1. En dat jij dan steeds weer heel overwogen en bewust de voor jou juiste keuzes maakt, waardoor je steeds weer een stap zet richting dat waar jij écht blij een gelukkig van wordt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: