5 Tips hoe je als ondernemer omgaat met overtuigingen

Ook al werkt het niet altijd even goed: het gedrag dat je soms al tientallen jaren vertoont, is je bekend…
Hier had ik ook last van. Jarenlang heb ik geworsteld, omdat ik niet zag waarom het niet lukte mijn bedrijf neer te zetten op een manier die voor mij werkte. Ik wilde met mijn bedrijf niet alleen geld verdienen, maar ook nog eens doen waar ik écht blij en gelukkig van word. Dat ik dingen doe en klanten heb waar ik door geïnspireerd raak en energie van krijg. Maar het lukte me lange tijd niet om helder te krijgen wat er nog miste. 

Niet zo verwonderlijk. Want het gedrag dat je soms al tientallen jaren vertoont, is je bekend… 
Pas toen ik me bewust werd van mijn blinde vlekken, zag ik de valkuilen waar ik steeds weer instapte. Blijkbaar moest ik eerst écht op de bodem van een totaal uitgedroogde put zitten en even geen uitweg weten, om van daaruit een andere keuze te maken. Een die wél behulpzaam was.

Ik koos bewust voor overvloed
Er is één ding dat me er doorheen sleepte en waardoor ik, uiteindelijk, in de flow kwam: het ongekende vertrouwen in mezelf dat ik niets anders hoefde te doen dan ‘gewoon’ mijn hart volgen. En dat er, als ik me daar eenmaal aan kon overgeven, uiteindelijk een moment zou komen dat het goed kwam met mijn bedrijf én met de liefde voor een man.

Vanaf het moment dat ik heel bewust de keuze maakte om daar anders mee om te gaan – en me er he-le-maal aan over mocht geven en me niks aantrok van de wat de rest van de wereld me (goedbedoeld) adviseerde – vanaf dat moment loopt mijn bedrijf als een trein én ik heb de liefde van mijn leven ontmoet!

Leer van mijn levenslessen
Hierbij deel ik de valkuilen die ik op mijn tocht heb ervaren, zodat jij niet ook in deze valkuilen stapt. Weet dat het allemaal oké is, wat je op jouw weg tegenkomt. Dat je tijdens dit hele proces van ondernemer worden en zijn nooit een fout kan maken. Omdat, ieder moment weer, een moment is om te leren en te ervaren. En dat het alleen de spookjes in je hoofd zijn die er een verhaal van maken…

Dit zijn de valkuilen die ik tegenkwam.

Valkuil 1: onnodig getob en gedoe
Soms blijf je onnodig lang tobben als je een volgende stap met je bedrijf wilt zetten. Waarom?

 • Omdat je er tegenop ziet om hulp te vragen als je er in je eentje even niet uitkomt.
 • Je lijkt helemaal vergeten te zijn hoe je uit deze situatie kunt komen.
 • Je vindt dat je zelf ‘de’ oplossing moet vinden voor al het gedoe waar je als ondernemer tegenaan loopt, wat je onnodig veel tijd en energie kost.
 • Je had bedacht dat je er in je eentje moet uitkomen. Je wilt anderen niet lastig vallen met jouw vragen, want al die collega-ondernemers hebben het al zo druk. Je bent bang voor wat ze denken of zeggen, bang dat ze vinden dat je moppert, zeurt of dom bent dat je er in je eentje niet uitkomt.
 • Je bent er van overtuigd dat ze het te druk hebben of geen zin hebben om jou te helpen. Want jij hebt er tenslotte zelf voor gekozen om ondernemer te worden, dus moet je er ook zelf voor zorgen dat je je toko op de rit krijgt, voldoende klanten hebt en ‘leuk’ verdient.

Al dat gedoe en onnodig lang tobben kost een hoop tijd en energie en het verandert niets…

Valkuil 2: geen keuze maken
Naast het geen hulp vragen, tobben en uitstellen van een volgende stap is er nog een andere valkuil: geen keuze maken.

 • Bijvoorbeeld omdat je alleen maar aandacht hebt voor je eindresultaat, waardoor de kans bestaat dat je alles ‘even snel’ in één keer drastisch wilt veranderen en een onnodig grote omslag in een te korte tijd wilt maken. Met de kans dat jij je overzicht kwijtraakt of je klant niet meer weet waar hij jou voor kan vragen.
 • Of de kans bestaat dat je actie, je manier van handelen, totaal mislukt.
 • Misschien heb je last van faalangst, waardoor je blijft uitstellen en er uiteindelijk helemaal niets aan je situatie verandert.

Kortom: geen keuze maken lijkt op dat moment de juiste (lees: meest veilige) oplossing. Helaas, je situatie blijft onveranderd, jij raakt steeds minder geïnspireerd in het uitdragen van je onderneming, wat voor klanten voelbaar is, groei van je bedrijf blijft uit, enz.

Door geen keuze te maken lukte het mij jarenlang niet om een goedlopend bedrijf neer te zetten…

Valkuil 3: over je grenzen gaan
Je kunt ook omslaan naar de kant met een blik op oneindig, zonder oog te hebben voor wat er nu écht nodig is.

 • Daarbij ga je over je grenzen, omdat je overmoedig bent of omdat je je wilt bewijzen en gedrag vertoont dat niet bij jou past.
 • Je doet dingen waar je je eigenlijk niet goed bij voelt.
 • Je vertoont aangepast gedrag of gaat pleasen, uit angst om het alleen te moeten doen, afgewezen te worden als persoon of als ondernemer niet serieus te worden genomen.

Als je geen keuze maakt of over je grenzen gaat leg je de verantwoordelijkheid voor jouw welzijn en het functioneren van jouw bedrijf in handen van een ander. Met mentale, fysieke of emotionele klachten als gevolg. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn…?

5 Tips om anders om te gaan met overtuigingen

 1. Inzicht: zolang er geen gevaar dreigt, wordt angst veroorzaakt door overtuigingen.
 2. Zorg dat je inzicht krijgt in jouw overtuigingen met betrekking tot jouw angst.
 3. Het vraagt moed en lef om te (h)erkennen dat je er in je eentje niet uitkomt. Vraag hulp, geef een ander de kans om jou te helpen.
 4. Niet kiezen is stilstaan, waardoor groei van jou en je bedrijf uitblijft. Maak daarom een keuze, welke dan ook. Doe wat goed voelt voor jou. En kies desnoods opnieuw als de ingeslagen weg niet de juiste blijkt te zijn.
 5. Zorg dat je kleine, haalbare stappen neemt. Zelfs de allerkleinste stap kan grote veranderingen veroorzaken.

Kies voor ‘meebewegen’

 • Hoe harder je vecht tegen alles wat er in jouw leven gebeurt, des te meer klachten je ervaart. Oftewel: hoe meer weerstand jij biedt, des te groter de weerstand is die jij ervaart. In welke vorm dan ook.
 • Je hebt ermee te dealen, met dat wat er gebeurt. Je kunt zelf bepalen op welke manier je ermee omgaat. Acceptatie, overgave, een luisterend oor en hulp vragen kunnen daarbij behulpzaam zijn.
 • Heb tijd en aandacht voor jezelf en doe als ondernemer vooral waar je blij en gelukkig van wordt, wat je energie geeft en inspireert. Onderzoek wat goed voor jou is en geef daar aan toe. Dat zorgt voor rust en stabiliteit in jouw leven. Dat maakt je niet alleen een leuker en blijer mens, het zorgt ook voor groei van jou als ondernemer.

Goed voor jezelf zorgen gaat over zelfliefde en zelfcompassie. Hoe vaker je daarvoor kiest, des te meer zelfvertrouwen ervaar je!

In hoeverre durf jij jouw eigen gedrag te (h)erkennen? En heb jij het lef en de moed om om hulp te vragen als je er in je eentje niet uitkomt?

Ik deed dat wel. Gelukkig. Want anders had ik wellicht nog steeds lopen tobben en onnodig lang dingen gedaan die me meer energie kosten dan opleveren.

Daarbij is het als ondernemer het goed om je regelmatig te laten inspireren door een coach of mentor. Iemand van wie je kunt leren. Die je inspireert. Tussen de regels doorleest. Je vragen beantwoordt. De vinger op de zere plek legt. En je van tips en adviezen voorziet. Op die manier is de kans op groei en een succesvolle onderneming aanzienlijk groter.

Wil jij ook eens ervaren hoe dat is? Boek dan een Inzichtsessie. Dan ervaar je gelijk hoe behulpzaam dat kan zijn.

2 thoughts on “5 Tips hoe je als ondernemer omgaat met overtuigingen”
 1. Feest van herkenning…en oh, wat kunnen ze hardnekkig zijn, die overtuigingen! Dankzij jouw tip lees ik nu ‘Money isn’t the problem – you are.’ Fijn om mijn overtuigingen over geld in een ander perspectief te plaatsen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: