Achter iedere succesvolle vrouw staat een stabiele thuissituatie

Je huis, je partner of je gezin is de plek waar je steeds thuiskomt. Het is je basis van waaruit je steeds letterlijk vertrekt en waar je naar terugkeert. Het is de plek waar je oplaadt, samen bent, ontspant, plezier maakt, gevoelens kunt delen, samen door moeilijke ervaringen heen gaat en jezelf kunt zijn. Tenminste, zo zou je thuis moeten zijn. Als dat niet zo is, dan gaat je fundament rammelen.

Wanneer je thuis niet tot rust kunt komen – omdat er spanningen zijn, ruzie is, je op tenen moet lopen of je eenzaam voelt – dan laad je niet op. Het begint met een barstje en wanneer je daar niet op tijd bij bent, om wat voor reden dan ook, ontstaan er scheuren, al dan niet meer te lijmen.

Dan is er werk aan de winkel. Het allerbelangrijkste is dus je thuisbasis. En die begint niet bij je letterlijke thuisbasis, maar bij jezelf.

Jij bent de basis
Het is gemakkelijker te zeggen dat je partner of je kinderen steeds maar ruzie maken, in de stress schieten of moeilijk doen en dat je daardoor maar niet tot rust kunt komen, geen tijd hebt voor jezelf en daardoor vastloopt. Het rechtvaardigt voor jezelf misschien nog wel je boosheid, ook op je partner of je gezin. Maar is dat echt wel zo?
Nee, niet als je het aan mij vraagt. Want wat wordt er bij jou geraakt? Wat doet het met jou wanneer je partner steeds maar aangeeft dat je niks goed doet? Wat doet het met jou dat je kinderen niet naar je luisteren, steeds ruzie maken? Hoe voelt het dat jullie als partners de liefde maar moeilijk bloeiend kunnen houden, niet meer goed kunnen praten? Hoe reageer jij daarop?

Dat wat het met jou doet bepaalt hoe je reageert. Het is je eigen overlevingsstrategie die je inzet wanneer je geraakt wordt die bijdraagt aan een onstabiele thuissituatie. Het is jouw emotie, jouw manier van reageren die weer de reactie bij de ander triggert. Met andere woorden: je bent zelf de sleutel naar je eigen geluk, naar je eigen stabiele basis. Van daaruit creëer je een stabiele thuisbasis en kun je functioneren op alle fronten zoals jij verlangt. Succesvol zijn in je werk, relatie, als ouder. Gewoon omdat je aanwezig bent in je eigen basis, je kern. 

Thuiskomen in jezelf levert een stabiele thuissituatie op
Het klinkt zo mooi: aanwezig zijn in je eigen basis, je kern. Het is als thuiskomen in jezelf. Wie wil dat nu niet?! Maar hoe doe je dat? Als het zo eenvoudig was, dan had je het allang bereikt, toch?

Het is ook niet zo eenvoudig, maar als je eenmaal weet wat je ervoor moet doen, toch ook weer wel. Als je het maar de tijd geeft, want van hoe verder je moet komen, hoe verder de reis naar huis.

4 Tips om een stabiele thuissituatie te creëren
Thuiskomen in jezelf doe je door deze 4 dingen toe te passen in je leven:

 1. Ga aan wat er op je pad komt
  Ga niet meer uit de weg wat zo groot lijkt; de vele ruzies tussen jullie, de strijd met je kind, de eenzaamheid die je ervaart wanneer je in bed ligt samen, je (schoon-)ouders die zich mengen in jouw gezin, het verlies van een kindje dat zo pijnlijk stil tussen jullie instaat, de toekomst die je niet meer zo zeker ziet met elkaar. Hoe moeilijk ook, ga het aan, zelf, met elkaar. 
 2. Neem verantwoordelijkheid voor wat je creëert
  Hoe pijnlijk ook, je creëert alles zelf in je leven. En dat is een pittige, zeker wanneer je geen fouten wilt maken of wanneer voor jouw gevoel het steeds de ander is die met de ruzie start. Maar kun je zien wat jij doet waardoor het ontstaat? Hoe kan het dat de ander steeds maar ruzie maakt? Hoe zit het dan met jouw grenzen? Hoe kan het dat de ander steeds maar negatief doet, wat sta je toe, wat doe je juist niet wat je wel zou moeten doen? En wat doe je wel wat je juist niet zou moeten doen?
 3. Doorbreek je oude patronen
  De voorgaande punten komen hier bij elkaar. Wanneer je aangaat wat je te doen hebt en verantwoording neemt, kun je je patronen doorbreken. Kun je stoppen met wat je altijd doet, kun je gaan doen waar je zo naar verlangt en verandert je situatie. Stoppen ruzies ineens of ontstaan ze niet meer, accepteren anderen je grenzen die je aan durft te geven of kennelijk zo helder nu dat de ander er niet meer omheen kan. Het doorbreken van oude patronen maakt dat je weer bij je eigen kern uitkomt, thuiskomt in jezelf en kunt verbinden met jezelf. En de liefdes om je heen. Het maakt dat je in een flow komt, en dus floreert op alle fronten in je leven. En zo creëer je dus een stabiele thuissituatie. 
 4. Stop met aanpassen, word je ware zelf
  Wanneer je stopt met worden zoals de ander verwacht dat je bent, wanneer je stopt met steeds doen wat er van je verwacht wordt, kun je gaan zijn wie je werkelijk bent. Dan ga je voelen waar je ja tegen kunt zeggen, waar je nee tegen zegt omdat je niet anders meer wilt. Het stoppen met aanpassen maakt dat je eerlijk en zuiver gaat zijn en dat draagt absoluut bij aan een stabiele thuissituatie. Je wordt betrouwbaar en dat is een van de belangrijkste dingen om rust te creëren in een thuissituatie. En stoppen met aanpassen is een van de belangrijkste dingen die je te doen bent wanneer je wilt thuiskomen in jezelf. 

Af en toe staat er achter een succesvolle vrouw een goede therapeut
We zijn als vrouwen niet in ons eentje succesvol geworden. Soms heb je iemand nodig die je begrijpt. Die weet waar je tegenaan loopt en van aanpakken weet. Ik weet wat er nodig is om echt bij jezelf uit te komen, je eigen kern. Ik heb die reis ook gemaakt en ik doe nu niets liever dan met bewuste vrouwen een tijdje meereizen, scherp en krachtig aanreiken wat er nodig is, geen doekjes winden om de pijn, maar er doorheen gaan zodat je echt kunt loslaten wat je niet meer dient en je eigen omgeving zo kunt creëren dat jij floreert op de plekken waar je wilt floreren. Wil je dat ik een tijdje met je meereis? Bel me dan of kijk hier wat ik je te bieden heb.

0 thoughts on “Achter iedere succesvolle vrouw staat een stabiele thuissituatie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: