3 Schrijfoefeningen voor op reis

Bloggen als ik op reis ben, vind ik het fijnste dat er is. Je doet zo veel nieuwe indrukken op. Vaak kom je op plekken waar je nog nooit bent geweest. Je verwondert je en geniet. Dat zorgt voor een stemming, een soort roes, je nieuwsgierigheid wordt voortdurend aangewakkerd. En precies door die stemming komen de mooiste blogs uit jouw pen rollen.

Je hebt het alleen wel te doen. Dus een beetje voorbereiding is handig. Zoals een schrijfboekje en een pen in je (reis)tas. Want eenmaal thuis, dan gaat het je niet meer lukken om de juiste woorden te vinden voor jouw avonturen. Natuurlijk staan de indrukken op je netvlies, maar thuis ruikt het niet hetzelfde. Thuis hoor je andere geluiden. Thuis smaakt alles anders. Toch?

Wanneer je op reis bent, staan je zintuigen wijd open. Dat gaat vanzelf, daar hoef je niet eens bewust van te zijn. Om de juiste woorden te geven aan jouw zintuiglijke waarnemingen, is het wél handig om bewust te observeren. Daarom geef ik je drie praktische schrijfoefeningen, zodat jij gedurende jouw reis de juiste woorden vindt, poëzie schrijft en de mooiste blogs produceert. Blogs waar jij anderen mee inspireert, op ideeën brengt én waardoor jij iedere reis heel eenvoudig kunt herbeleven zodra je weer thuis bent.

Oefening 1: Onderwegsprintje
Niet zozeer de bestemming, maar de reis ernaartoe is al een avontuur. Wat gebeurt er allemaal onderweg? Wat valt je op? In het vliegtuig, op de luchthaven, in de auto, de trein, bus of op de boot. Wat zie je als je naar buiten kijkt? Schrijf een sprintje van ongeveer 500 woorden (= 1 A4) over het onderweg zijn. Een sprintje schrijven houdt in dat je achter elkaar doorschrijft, zonder na te denken. Je focust je op een bepaald onderwerp en je schrijft over het eerste dat in je opkomt, totdat de bladzijde vol is of de timer gaat. Je timer op 5 of 10 minuten zetten werkt vaak goed voor het schrijven van een sprintje, dan krijgt je innerlijke criticus niet de ruimte om er iets van te vinden. Sprintjes zijn namelijk vaak de beste teksten en een perfecte basis voor een blog.

Oefening 2: Zintuigen op scherp
Zoals schrijfster Geertje Couwenbergh schreef:

‘Pas als je tot rust komt of in een andere omgeving bent,
komt je natuurlijke luchtigheid terug:
je beginner’s mind;
een staat van zijn die open en nieuwsgierig is.’

Waar gaat jouw reis naartoe? Nu is het moment helemaal aangebroken om je zintuigen wijd open te zetten, want de eerste indruk is er maar één keer. Noteer:
– Hoe ruikt het op deze plek?
– Wat voel je zodra je hier landt?
– Hoe ziet de omgeving eruit?
– Hoe zien de mensen eruit?
– Welke geluiden vallen je op?
– Welke taal spreken ze, en hoe klinkt dat voor jou?

Wanneer je op een andere plek bent, proef je vaak de lokale specialiteiten. Ik ben meestal al onder de indruk van hoe bijvoorbeeld een visgerecht wordt gepresenteerd. En een sangria in Spanje smaakt zo veel beter dan in Nederland. Herkenbaar? Probeer om tijdens het eten en drinken ook af te dalen naar je zintuigen en hierover te schrijven.
– Hoe ruikt het?
– Hoe ziet het eruit?
– Wat proef je?

Oefening 3: Elfjes vangen
Welke plaatsen/steden bezoek je? Welke activiteiten onderneem je (zwemmen, strand, wandeling, roeien, enz)? Schrijf hier een elfje over. Dat kan ook gaan of één specifieke bezienswaardigheid. Vang jouw indrukken in slechts 11 woorden. Een elfje is een gedichtje (dat niet hoeft te rijmen) dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
– Eerste regel: 1 woord
– Tweede regel: 2 woorden
– Derde regel: 3 woorden
– Vierde regel: 4 woorden
– Vijfde regel: 1 woord

Dit elfje schreef ik bijvoorbeeld vorig jaar:

Bilbao
Vol kunst
Toch ook oud
Stad met een zwaar
verleden

BLOG Zinnig & Zuiver
Ik wens je een fantastische schrijfreis!
Wil je nog meer blogtips? Bestel dan hier mijn boek BLOG Zinnig & Zuiver. De e-versie is uitermate geschikt om mee op reis te nemen.


0 thoughts on “3 Schrijfoefeningen voor op reis”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: