20 Blogonderwerpen voor zzp’ers

Onze blinde vlek, zo noem ik het vaak. Je bent zelfstandig ondernemer en je oefent gewoon je vak uit; je doet waar je goed in bent. En toch heb je geen idee waarover je kunt bloggen. Dat het slim is om te bloggen, snap je wel, want je wordt zichtbaarder en jouw potentiële klanten begrijpen waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Omdat we allemaal weleens last hebben van die blinde vlek, geef ik je 20 onderwerpen en invalshoeken om over te bloggen.

1.    Verwerk de meest gestelde vragen van jouw klanten in je blogs
Bedrijfsmatig gezien zijn dit de beste blogs. Iedere vraag van jouw klant, cliënt of opdrachtgever is blogwaardig! Ik weet nog goed dat ik jaren geleden de vraag kreeg: Hoe schrijf je een blog? Ja duh, dacht ik, dat snap je toch wel? Of Google even! Nou nee dus; die vraag stelde ze niet voor niets aan mij. En ze was vast niet de enige. Dus schreef ik er een blog over. Inmiddels ontstaan mijn meeste blogs dankzij de vragen van mijn klanten.

2.    Blog over je expertise
Of je nou yoga-docent bent, hovenier of loopbaancoach bent; jij wordt door de meeste mensen gezien als expert. Vergeet even dat er nog honderden anderen zijn met hetzelfde beroep, het gaat om jou. Jij hebt je eigen volgers, fans en klanten, dus deel jouw kennis met hen. Geef je lezers praktische tips en oefeningen. Je helpt er zo veel mensen mee. En je verhoogt je expertstatus. De 3 tips om…, 5 inzichten om…, praktische oefening voor… doen het erg goed.

3.    Reageer op trends en actualiteiten in jouw vakgebied
Stel, je bent voedingsdeskundige… Daar wordt veel over geschreven en zelfs in het NOS-journaal komt dit thema regelmatig aan bod. Voor jou zijn dit uitgelezen kansen om je visie te delen in je blogs. Of, je hebt een eigen winkel en de winkeltijden worden weer verruimd. Ook dit is in het nieuws en jij hebt hier discussies over in de winkeliersvereniging. Schrijf erover! Dit gaat over jou en je winkel.

4.    Schrijf over jouw start (ooit) als zzp’er
Wat was de aanleiding om voor jezelf te beginnen? Misschien heb je dat al op je ‘Over mij’ pagina beschreven, op je website. Deel dit ook in een blog! Want je lezers branden van nieuwsgierigheid. Misschien staan ze zelf ook op het punt om de sprong te wagen, maar vinden ze het nog doodeng. Help ze, door jouw verhaal te delen.

5.    Licht jouw vakjargon en bepaalde vaktermen toe
Tijdens mijn NLP practitioner opleiding vroegen vriendinnen aan mij: Wat is dan NLP? Mooi, dacht ik, dat wordt een blog! En onlangs gaf ik nog de tip aan een klant (systemisch coach) om in een blog uit te leggen wat systemisch werk is. Je hebt dan een blog in handen die oneindig veel wordt gelezen en geraadpleegd. Dat vindt Google ook erg fijn.

6.    Wat zijn de resultaten en oplossingen die jij je klanten biedt?
Wat levert het mij op als ik met jou in zee ga? Dat is voor jouw potentiële klanten doorslaggevend om wel of niet naar jou toe te komen. Ze investeren alleen maar als ze zeker weten dat het de moeite waard is. Doe daar dus niet vaag over, maar maak je belofte waar.

7.    Schrijf gastblogs en recensies
Door gastblogs te schrijven voor collega-ondernemers of samenwerkingspartners, vergroot jij je bereik. Hierdoor komen er weer een heleboel nieuwe klanten naar jou toe, die eerder van jouw bestaan niets wisten. Zeer efficiënt dus. En als je een training of opleiding hebt gevolgd waar je enthousiast over bent, schrijf dan een recensie, in blogvorm natuurlijk. Een cadeautje voor jouw trainer en jouw naam komt wederom bij een nieuwe doelgroep voorbij. Ik schrijf bijvoorbeeld een boekrecensie voor alle manuscripten die ik heb geredigeerd. En over iedere workshop, coachtraject of training die ik heb gevolgd.

8.    Welke handige tool of software (wat jouw werk vergemakkelijkt) adviseer jij?
Ben jij groot fan van een handige app, een computerprogramma of andere tool? Dan gun je dat anderen toch ook? Ik heb zelf bijvoorbeeld eens een blog geschreven over mijn 10 favoriete webwinkels voor fijne schrijfspullen. Mijn vaste adresjes waar ik notitieboekjes, pennen, briefpapier enz bestel. Dit blog is zeer goed gelezen. Evenals het blog over mijn 15 favoriete free stock foto websites.

9.    Blog over jouw favoriete vakantiebestemming/-land of andere hobby/passie
Dat voelt misschien wat persoonlijk, maar het vertelt veel over jou. En je kunt er ongetwijfeld gepassioneerd over schrijven. Jouw volgers en fans willen dolgraag meer over jou weten; de mens achter de ondernemer. En weet je wat zo leuk is? Het schept een band. Sinds ik op Spanjeliefhebbers blog over, mijn toekomstige thuis, heb ik allemaal nieuwe volgers die dezelfde passie delen. We wisselen de meest gave tips en bestemmingen met elkaar uit. Ik word daar blij van. En natuurlijk kun je ook af en toe eens bloggen over jouw favoriete hondenras, jouw mooiste wandelroutes, jouw lievelingsauto, enz. Het vertelt veel over jou en dat is leuk om te lezen.

10. Waar (locatie, plek) werk jij het liefst?
Ben je wandelcoach? Blog dan over jouw favoriete wandelplekken. Werk je vaak in een grand café? Vertel! Waar en waarom? Heb je een praktijk aan huis? Hoe bevalt dat? Ik wissel het werken vanuit huis af met werken in Het Nieuwe Kantoor in Rotterdam. Mijn trainingen geef ik vaak in een strandtent, mijn ideale schrijfplek aan zee – of bij andere, originele en intieme trainingslocaties. Hiermee inspireer jij je lezers zeker en het is meteen duidelijk in welke regio jij te vinden bent.

11. Wie inspireren jou en waarom?
Zijn er grote of kleine goeroes die jou telkens weer inspireren? Lees je hun boeken, volg je hun trainingen, geloof je in hun filosofie? Of zijn er misschien minder bekende mensen die jouw leermeester zijn (geweest)? Die je waardeert en respecteert om wie ze zijn en wat je van hen hebt geleerd. Schrijf hierover een blog of een recensie.

12. Deel je allergrootste blunders als ondernemer
Als je toen wist wat je nu weet… och, wat was dat fijn geweest hè? Met vallen en opstaan gaan we door het leven, en ook door het ondernemerschap. Wat ging er mis, waar kun je nu hartelijk om lachen? Deel de lessen die jij hebt geleerd in je blog, daar leren anderen weer van. Of ze vinden herkenning en lezen jou met een grote glimlach op het gezicht. ‘Gelukkig, ik ben niet de enige’ denken ze dan.

13. Schrijf over de memorabele herinneringen
Weet je nog? De dag van jouw boeklancering? Of toen je je studio opende? En je eerste radio-interview gaf? Of wat dacht je van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Ieder jaar blik je even terug op dat moment, toch? En je voelt er weer van alles bij. Zo leuk om over te schrijven!

14. Laat je interviewen
Ik vond het zo slim toen een klant van mij haar eerste grote event organiseerde en een professionele video-interviewer uitnodigde. Hij stelde de vragen, zij vertelde haar verhaal voor de camera. Perfect materiaal voor de promotie van haar event, briljant voer voor een blog en hele goede aftersales. Dit kan natuurlijk ook prima als je wordt geïnterviewd door de media. Blog erover! Hoe het ging, hoe je je voorbereidde, hoe nerveus je was. Met natuurlijk in je blog de link naar het interview. Of vraag gewoon of iemand jou wil interviewen (je dochter, een klant, een vriendin)… Heel verfrissend en lekker anders.

15. Doe zelf onderzoek en deel je bevindingen
Via een poll op Facebook onderzocht ik wat de meest populaire dag was voor het volgen van een workshop of training. Dit was nuttige informatie voor mij en er rolde een mooie top 3 uit. Mijn collega-trainers hebben hier ook wat aan, dus zeer zeker blogwaardig. En ik was benieuwd hoeveel deelnemers aan mijn blogtrainingen uiteindelijk regelmatig hun blogs publiceerden. Voor mijzelf interessant om te meten én interessant om te delen in een blog.

16.  Wat is de grootste misvatting over jouw beroep/in jouw branche?
Mindfulness is toch heel zweverig? Creatief schrijven is zeker alleen voor vrouwen? Om coach te worden, moet je zelf wel een verdomd zwaar leven hebben gehad? Tsja, het barst van de misvattingen en overtuigingen, ik denk wel in iedere beroepsgroep. Make it clear en maak er korte metten mee in jouw blog.

17. Stel jezelf (opnieuw) voor aan je lezers
Na verloop van tijd heb je een hele rits nieuwe abonnees en volgers. Die willen graag weten wie jij bent en waar jij ze mee kunt helpen. Schrijf daarom gewoon 1 keer per jaar een blog waarin je wat over jezelf vertelt. Je zult zien dat je pitch dan ook weer wat verandert, want jij ontwikkelt je, je staat niet stil, dus het is hartstikke leuk om ieder jaar weer even door een frisse, nieuwe bril te kijken.

18. Vertel een verhaal over een (onverwachte) gebeurtenis of ontmoeting
Dit hebben we allemaal weleens, toch? Dat je dag totaal anders loopt dan gepland. Alles gaat verkeerd en je moet flink improviseren. Dat lukt je, natuurlijk. Of je raakt met iemand in gesprek en er is een klik, of je bent gefascineerd door die persoon. Dat zijn toch de pareltjes in ons leven? Ik smul van deze verhalen.

19. Observeer onbekenden en schrijf erover
Ik kan er zo van genieten om op een terrasje mensen te kijken. Of een gesprek half af te luisteren. In gedachten geef ik ze een naam, ik bedenk er een beroep bij, een partner, wat ze bezighoudt, waarom ze hier nu zijn…. Laat je fantasie maar gaan en gooi er een flinke dosis humor in. Schroom niet om lekker te experimenteren met deze vorm van schrijven.

20. Schrijf een brief naar jouw ideale klant
Een ludieke blogvorm is om een brief te schrijven, bijvoorbeeld naar je ideale klant, maar dat kan iedereen zijn. Bedank die persoon, blik terug op de eerste ontmoeting, vertel wat je van hem/haar hebt geleerd, wat je irriteerde, waar je van genoot. Wees eerlijk en openhartig. De kracht van kwetsbaarheid doet zijn werk wel.

Wat ik van jou wil lezen
Wil je ook graag lijst met blogonderwerpen paraat hebben? Doe dan mee aan de training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

3 thoughts on “20 Blogonderwerpen voor zzp’ers”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: